Vjesnik: 09. 01. 2006.

Moguća i likvidacija tvrtke

Promijenjene neke tradicionalne postavke o standardima kaznene odgovornosti koje su, u kaznenom postupku važile samo za - građane

Nema više gledanja kroz prste odgovornim tvrtkama zbog kaznenih djela. Više ih neće suditi samo građani, nego će odgovarati i državi.

Naime, stupanjem na snagu Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela (ZOPOK), od 24. rujna 2003., temeljito su se promijenile neke tradicionalne postavke o standardima kaznene odgovornosti koje su, u kaznenom postupku, do tada važile samo za - građane. Sada su kaznenim postupkom obuhvaćene i - odgovorne tvrtke.

»Zakon je jako mlad, a riječ je o potpuno novom i golemom području. Da bi se uopće detektirao problem treba dosta vremena, ali važno je istaknuti da se zakon već etablirao i da će ostati«, kaže Ranko Marijan, sudac Vrhovnog suda.

Tvrtka tim zakonom, pod određenim pretpostavkama, može biti proglašena krivom i za kaznena djela protiv života i tijela, protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv Republike Hrvatske, protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, za kaznena djela protiv imovine, protiv zdravlja ljudi, protiv okoliša, protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, protiv pravosuđa, itd.

»Samo je pitanje vremena kada i koja će biti prva veća tvrtka, i za koje kazneno djelo će se teretiti, ali bit će sigurno«, smatra Marijan. Dodaje da će - ako želimo pravnu državu - sve tvrtke koje počine kazneno djelo morati odgovarati. No, uz kazne će se i savjetovanjima pokušati preventivno djelovati kako bi se odgovorne upozorilo, ali i zaprijetilo im kakve ih kazne čekaju.

Kazne će biti novčane - od 5000 do pet milijuna kuna - a najveća kazna, ako bude riječ o iznimnom prekršaju, bit će likvidacija tvrtke ili korporacije. Uz novčanu kaznu sud može izreći i sigurnosne mjere, kao što su zabrana obavljanja određenih djelatnosti ili poslova, zabranu stjecanja dozvola, ovlasti, koncesija ili subvencija, zabranu poslovanja s korisnicima državnog i lokalnih proračuna i oduzimanje predmeta.

Zbog svega toga, tvrtke čija je djelatnost na određeni način vezana uz sigurnost prometa na cestama, relativno se lako mogu naći pod udarom kaznenog zakonodavstva. Naime, ako pri prijevozu putnika dođe do ozljeđivanja nekog od njih zbog tehničke neispravnosti vozila ili zbog umora vozača koji je po naredbi odgovorne osobe morao prekovremeno upravljati vozilom, onda će i tvrtka morati odgovarati.

Primjena ZOPOK-a, prema riječima Ranka Marijana, trebala bi ponajprije pridonijeti sigurnosti u poslovanju i isključiti iz tržišne utakmice one tvrtke kojima je cilj stjecanje protupravne imovinske koristi.

To znači da tvrtke sve češće postaju aktivni sudionici kriminalne scene. Ranko Marijan zaključuje da u takvim slučajevima to gotovo uvijek znači pojačanu društvenu opasnost, kao i vrlo teške posljedice za život, tijelo ili zdravlje većeg broja ljudi, za gospodarski sustav ili za okoliš. A to se mora spriječiti.

Bojan Terglav