Jutarnji list: 09. 01. 2006.

Kamen Ingrad dužan je 200 milijuna kuna bankama i županiji

Pišu: Hrvoje Appelt, Kazimir Balog

Zec je, dok je bio čelnik NO-a Požeške banke, Kamen Ingradu davao kredite, a HSP-u je unatoč dugovima donirao 200 tisuća kuna

ZAGREB - Tvrtka Kamen Ingrad d.d., prema podacima koje smo uspjeli provjeriti, dužna je najmanje 200 milijuna kuna! Osim 34.1 milijuna kuna duga državi za ilegalno vađenje mineralnih sirovina, Kamen Ingrad d.d. dvjema bankama duguje još najmanje 150 milijuna kuna, a tvrtka pod kontrolom dožupana Vlade Zeca, vlasnika dionica, nije vratila ni pozajmice koje je dobivala iz županijskog proračuna.

Konačan dug Kamen Ingrada, međutim, nije poznat jer Državna revizija još nije napravila kontrolu poslovanja Požeško-slavonske županije, tvrtki Toplice i Komunalac iz Velike, Županijske uprave za ceste, Općine Velika te Zavoda za javno zdravstvo i Medicinskog centra u Požegi za 2004. i 2005. godinu, od kojih je KI uzimao mjenice i unovčavao ih, a poslove nije obavljao do kraja.

Samo pri posljednjoj reviziji, onoj za 2003. godinu, Državna revizija je otkrila da je Županija preko Županijske uprave za ceste tvrtki Kamen Ingrad neosnovano dala 11 milijuna kuna. Još 11 milijuna kuna otišlo je iz županijskog proračuna KI-u preko mjenica.

U vrijeme najvećih zaduživanja predsjednik Uprave KI-a bio je Vlado Zec, a njegova je tvrtka, dok je bio i predsjednik NO Požeške banke, uzela preko 50 milijuna kuna kredita. Danas smo razgovarali s jednom visokopozicioniranom osobom iz banke, koja nam je potvrdila iznos duga te rekla kako su zbog neotplaćivanja kredita pokrenuli i zakonske instrumente za njihov povrat, naplatom zadužnica. Naknadno nas je ista osoba nazvala i rekla kako povlači svoje izjave ali nije demantirala nijednu informaciju.

Osim Požeške, KI je kreditirala i Slavonska banka. 2002. godine oni su potpisali kreditnu liniju u visini 70 milijuna kuna, a danas nam je Ivan Mihaljević, predsjednik Uprave, rekao da su kreditna zaduženja puno veća.

Mi smo značajni vjerovnik i zainteresirani smo za konsolidaciju KI, a naplatu dugovanja još nismo pokrenuli jer je Uprava tražila da KI-u damo vremena radi pregovora koje vode. No, mi čekamo već duže vrijeme - ustvrdio je Mihaljević.

Iz Županijskog proračuna i poslovnih banaka, doznajemo, četiri poduzeća pod kontrolom Vlade Zeca uzela su najmanje 12 milijuna preko kreditne linije “Poduzetnik”. Tvrtke su ugašene za godinu i pol dana, a novac također nije vraćen. Nepoznati broj kredita dizali su i zaposlenici KI-a. Iznosi između 20 i 50 tisuća njemačkih maraka prebacivani su u KI, a iako ih je Zecova tvrtka trebala otplaćivati, nekima to nije radila. Zaposlenik s kojim smo danas razgovarali rekao nam je kako ne želi javno o tome pričati, ali je rekao kako je to učinio iz usluge prijatelju.

- Možda jesam, a možda i nisam to radio, ali dok sam zaposlenik KI ne želim ništa komentirati. Zec je moj prijatelj i to što je učinio, učinio je sebi - rekao je.

Protiv Vlade Zeca do sada je pokrenuto desetak kaznenih postupaka, ali nijednom nije proglašen krivim. Zadnju kaznenu prijavu pokrenulo je Ministarstvo prosvjete zbog nezavršenih radova na požeškoj gimnaziji, koja je trebala biti završena prije dvije godine. Vrijednost zgrade je 43 milijuna kuna, KI je naplatio 35 milijuna, a odradio 20 milijuna kuna. Iako se zaduženost KI-a može mjeriti u stotinama milijuna kuna Vlado Zec je, prema vlastitom priznanju, donirao 200 od 700 tisuća obećanih kuna HSP-u za izbore. Kada smo ga danas nazvali i upitali na koji način misli vratiti dugove, Zec je spustio slušalicu.

Inspektorat: Nelegalna eksploatacija otišla u zastaru

Na zatvorenu sjednicu Vlade, na kojoj se premijer Ivo Sanader založio za smanjenje duga Kamen Ingradu sa 60 na 34.1 milijun kuna i obročnu otplatu duga nastalog ilegalnim vađenjem mineralnih sirovina, stigli su i materijali Državnog inspektorata iz kojih se vidi da je “na žalost, iz nepoznatih razloga, nelegalna eksploatacija tijekom 1997. i 1998. godine, temeljem zakonskih propisa, otišla u zastaru.” Za ilegalno vađenje mineralnih sirovina u proračun nije uplaćena ni kuna i nitko nije odgovarao.

Za ilegalno vađenje mineralnih sirovina na eksploatacijskim poljima Vetovo i Pliš Mališčak, gdje je KI tijekom dvije godine izvadio 736.560 m3 tehničkog građevnog kamena, tako se u državni proračun nije naplatila ni kuna, a nitko od odgovornih osoba nije odgovarao.