Vjesnik: 09. 01. 2006.

Prijateljstvo se ne kupuje teritorijem

Hrvatska je svjesna pomoći koju je Ljubljana pružila Zagrebu na putu prema EU, no to nema veze s razgraničenjem

ZAGREB - Službeni Zagreb pozvao je Sloveniju da ne vuče jednostrane poteze, poput uredbe o proglašenju ribolovnog područja kojom se svojata hrvatski teritorij. Hrvatske reakcije su oštre i jasne, od toga da je uredba ništavna do toga da je ponovo naglašeno kako sporazum Račan-Drnovšek ne dolazi u obzir.

Hrvatska smatra Sloveniju prijateljskom zemljom i svjesna je pomoći koju je Ljubljana pružila Zagrebu na putu prema Europskoj uniji, ali to nema nikakve veze s pitanjem razgraničenja. Zbog toga je Zagreb ponovo pozvao da se pristupi međunarodnoj arbitraži, kao jedinom rješenju graničnog spora koji se godinama vuče.

I službena Ljubljana je dan nakon odluke da će uredba stupiti na snagu u četvrtak pomalo reterirala, ali je slovenski premijer Janez Janša ponovio da Slovenija nikad neće odustati od želje da kontrolira cijelu Savudrijsku valu. Janša je kazao da uredba ništa ne prejudicira i da je ona privremeno rješenje, ali je optužio Zagreb za nekooperativnost. Janša tvrdi da je Slovenija na dan osamostaljenja kontrolirala cijelu Savudrijsku valu i imala pristup međunarodnim vodama preko svog teritorijalnog mora, što je Hrvatska trebala uvažiti i što će biti cilj svake slovenske buduće vlade.

Hrvatski premijer Ivo Sanader, govoreći u subotu na stranačkom skupu u Splitu, gdje je obilježena 16. godišnjica osnutka HDZ-a u tom gradu, kazao je da Hrvatska u Sloveniji uvijek gleda na prijateljsku zemlju i da su dvije zemlje i u bivšoj državi, ali i nakon njezina raspada, bile u dobrim odnosima.

»Pitanje razgraničenja je vrlo važno, a prijateljstvo se ne kupuje teritorijem«, naglasio je premijer, aludirajući očito i na sve češće slovensko isticanje kako su pomogli Hrvatskoj da početak pregovora počne što prije. Sanader je pozvao Sloveniju da ne vuče jednostrane poteze i ponovo pozvao Ljubljanu da pristane na međunarodnu arbitražu.

I hrvatska vlada podupire stav Hrvatske narodne banke da se Novoj Ljubljanskoj banci ne dopusti poslovanje u Hrvatskoj dok se ne riješi pitanje štediša. Zanimljivo, Ljubljana u ovom trenutku kada se u njihovim medijima naveliko piše o graničnom sporu, najčešće uopće ne osvrće na pitanje vraćanja dugova stare Ljubljanske banke.

Hrvatska je s novom jednostranom uredbom Slovenije upoznala i Europsku komisiju u Bruxellesu, a Zagreb ponavlja da uredba nema pravno značenje, pa se tako u praksi neće dogoditi ništa novo.

Premijer je ponovio kako je iznimno važno da Hrvatska što prije postane članica EU-a, jer »moramo biti za stolom gdje se odlučuje, a ne pred vratima«. Sanader tvrdi da Hrvatska mora u Uniju zbog svoje budućnosti.

»Zamjeraju nam neke poteze koje vučemo, ali oni su upravo učvrstili međunarodni položaj Hrvatske«, kazao je Sanader i istaknuo da sadašnja vlada zbog tog neće izgubiti na popularnosti. »Politika koju vodimo je jedina prava i jedino moguća za Hrvatsku. Radimo u interesu Hrvatske i ne mijenjamo mišljenja«, tvrdi premijer.

Vrlo konkretan primjer upravo je Slovenija, jer se Sanader stalno zauzima za rješenje graničnog spora koji bi zadovoljio obje strane, ali ne dopušta nikakvu kombinaciju kojom bi se ugrozio hrvatski teritorij. Premijer vrlo jasno kaže da slovensku podršku Hrvatskoj na putu za EU cijeni i da je dobrodošla i za ubuduće, ali da nema te cijene kojom bi se ustupio hrvatski teritorij. Sanader je ponovio da je cilj njegove vlade ulazak u Europsku uniju i borba za bolji standard građana Hrvatske, što će odsad biti prioritet.

Na sastanku Gradskog odbora HDZ-a u Splitu Sanader je govorio i o opredijeljenosti njegove stranke, koja može najbolje obraniti istinu o Domovinskom ratu, kazavši da stoji iza svega što je govorio i 2001. na splitskoj rivi. Dignitet Domovinskog rata tada je rušio Ivica Račan i tada je trebalo dići glas protiv toga. Za Franju Tuđmana Sanader je kazao da je bio velikan hrvatskog naroda i da se prošlost ne smije zaboraviti, ali da se mora gledati i u budućnost.

Iako su Zagreb i Ljubljana razmijenili teške riječi posljednjih dana, nitko ne očekuje daljnju eskalaciju graničnog spora. Slovenija želi prije svega steći bolje pozicije uoči međunarodne arbitraže, koja je sve izvjesnija. Ljubljana očito vuče takve poteze radi efekta na domaćoj političkoj sceni. I Bruxellesu je jasno da su slovenski zahtjevi nerealni, pa se stoga odbija uključiti u arbitriranje, prešutno zagovarajući pravu međunarodnu arbitražu od koje Zagreb ne bježi, a Ljubljana je se pribojava.

Jurica Körbler