Slobodna Dalmacija: 09. 01. 2006.

VODA DO GRLA HDZ ODLUČIO STATI NA KRAJ RASTU POPULARNOSTI ĐAPIĆEVE STRANKE

Sanader počeo rat protiv HSP-a

STOP Nakon što su istraživanja javnog mijenja potvrdila da se vladajuća stranka ne uspijeva oporaviti od pada popularnosti, a da su pravaši i dalje stranka u usponu, vodstvo HDZ-a odlučilo je po svaku cijenu zaustaviti te nepovoljne trendove

Piše: Mladen PLEŠE

Optužujući Antu Đapića da se danas hvali kako je veliki sljedbenik političkih ideja Franje Tuđmana, a da ga devedesetih godina nigdje nije bilo, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader krenuo je u otvoreni rat protiv HSP-a.

Nakon što su istraživanja javnog mnijenja potvrdila da se vladajuća stranka ne uspijeva oporaviti od pada popularnosti, a da su pravaši i dalje stranka u usponu, vodstvo HDZ-a odlučilo je po svaku cijenu zaustaviti te nepovoljne trendove.

Nastup u Splitu

U subotu 7. siječnja u Splitu, neuobičajeno oštro, retorikom koja se već godinama nije čula u njegovim javnim istupima, Sanader je najprije napao Antu Đapića i Marka Veselicu, a potom je izjavio kako stoji iza svake riječi koju je izgovorio na skupu potpore Mirku Norcu u Splitu 2001.

Jer tada se, kako je istaknuo, pobunio protiv rušenja digniteta, ponižavanja i ubijanja ponosa hrvatskih branitelja od tadašnje vlasti. Tim je riječima Sanader razgalio srca pripadnika desnog krila svoje stranke, a istodobno je širom otvorio vrata povratka svim razočaranim pristalicama HDZ-a koje su se nakon uhićenja generala Ante Gotovine priklonile HSP-u.

Takav strateški zaokret HDZ-a logična je posljedica promjena koje su se dogodile na političkoj sceni. U želji da HDZ iz autokratskog pokreta preobrazi u modernu, konzervativnu, proeuropsku stranku, Ivo Sanader joj je mijenjao image i sve više pozicionirao kao stranku građanskoga političkog centra.

HSP koristi situaciju

Time je, međutim, ostavio previše prostora na desnom krilu, što su pravaši vješto iskoristili predstavljajući se kao jedini pravi predstavnci hrvatske političke desnice.

Definitivno su u tome uspjeli kada je Ivo Sanader, u želji da osigura početak pregovora o ulasku Hrvatske u EU, bio prisiljen pomoći u uhićenju generala Ante Gotovine. Od tog trenutka HSP-u, koji je osudio takav postupak, popularnost još više raste. Zbog toga je Sanader bio prisiljen reagirati: HDZ naprosto nije mogao bespomoćno promatrati kako mu HSP otima dio biračkog tijela i kompromitira ga među pristalicama desne političke orijentacije.

Najnoviji sukob, kao i svi prethodni, posljedica su toga što obje stranke računaju na potporu istog dijela biračkog tijela. Zbog toga su se HDZ i HSP našli u sličnoj situaciji kao SDP i HNS. Premda među tim strankama ima dosta programskih sličnosti, borba oko istog biračkog kolača pretvara ih u smrtne političke neprijatelje.

HSP-u nikako ne odgovara rat s HDZ-om. Promjenom retorike HDZ će im oduzeti znatan dio glasova, a pravašima neće više šutke prelaziti preko brojnih nedemokratskih i nasilničkih ispada.

HSP-ovci su se toliko osilili da su postali glavni akteri afera u rušenju demokratski izabrane vlasti u Velikoj Gorici, Požegi, Metkoviću i Sisku, a vrhunac takvog ponašanja dogodio se u Osijeku gdje je Anto Đapić ušao u koaliciju s HDZ-ovim otpadnikom Branimirom Glavašem.

Sukob s HDZ-om tek je, međutim, manji dio HSP-ovih muka. Pravi je problem pravaša strateške naravi. Ako će, naime, Đapić rabiti radikalno desnu političku retoriku, rast će mu broj pristalica, ali će istodobno, zbog ekstremnih političkih stajališta, biti sve dalje od vlasti.

Pravaši su gubitnici

Neće, naime, biti poželjan partner niti jednoj političkoj stranci, a najmanje HDZ-u. Ako će pak zastupati umjerena, pa čak i proeuropska stajališta i time graditi mostove prema drugim strankama, potencijalnim političkim partnerima, onda će, sasvim sigurno, gubiti potporu najvećeg dijela svog biračkog tijela.

U oba slučaja vodeći HSP-ovci će biti najveći gubitnici: neće postati ministri, državni tajnici, veleposlanici... Neizbježna sudbina vječne opozicije rađat će u HSP-u samo nove frustracije i nezadovoljstva.