Glas Istre: 08. 01. 2006.

SULEJMAN TIHIĆ NE DOPUŠTA BORISLAVU PARAVCU POKUŠAJ OSPORAVANJA TUŽBE BiH PROTIV SCG-a

Glavna rasprava o agresiji i genocidu počinje 27. veljače

SARAJEVO - Glavna rasprava po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore zbog agresije i genocida počet će pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu 27. veljače i trajat će do 9. svibnja, a najavljeno suđenje neće omesti ni pokušaji srpskih dužnosnika iz BiH da ospore legitimnost tužbe, prenose jučer sarajevski dnevni listovi.

Srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac u prosincu 2005. zatražio je da Ustavni sud BiH preispita zakonitost tužbe te da se do konačne odluke postupak u Den Haagu obustavi.

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić taj je zahtjev u Paravčevo ime pokušao proslijediti Međunarodnom sudu pravde, ali »Oslobođenje« jučer prenosi kako je bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić poslao posebni naputak veleposlaniku u Nizozemskoj Fuadu Šabeti instruirajući ga da ne smije izravno komunicirati sa Sudom s obzirom da je za to nadležan isključivo ovlašteni zastupnik Sakib Softić. »Zahtjev za odgodu glavne rasprave može uputiti samo Predsjedništvo BiH, a ne neki od članova pojedinačno«, stoji, među ostalim, u Tihićevu pismu.

Veleposlanik Šabeta već je izvijestio svog ministra Ivanića kako njegovo pismo neće proslijediti ICJ-ju.

Prema rasporedu suđenja, glavna rasprava počet će usmenim iznošenjem bosanskohercegovačkih dokaza koje će predstaviti Softić, a za to će imati na raspolaganju sedam dana.

Potom slijedi sedmodnevno iznošenje obrane SCG, a 17. ožujka očekuje se saslušanje triju stručnjaka koje je predložila BiH.

»Dnevni avaz« navodi kako će u korist BiH svjedočiti umirovljeni britanski general Richard Dannat koji bi trebao elaborirati ulogu JNA u napadu na BiH i potporu jugoslavenske vojske Radovanu Karadžiću i njegovim snagama.

Ravnatelj američkog Dokumentacijskog centra Andreas Ridlmeyer govorit će o rušenju kulturnih i vjerskih spomenika, a američki povjesničar Robert Donia ima zadaću pojasniti genezu rata u BiH.

Tužena strana ponudila je širi popis svjedoka koji bi viđenje Beograda o ratu u BiH trebali predstaviti tijekom pet dana.

Među njima su bivši predsjednik SRJ Zoran Lilić, umirovljeni general Aleksandar Dimitrijević, novinar TV Srbije Lazar Lalić, bivši ministar policije Dušan Mihajlović, a zanimljivo je da će u korist Beograda svjedočiti i ombudsman za ljudska prava BiH Vitomir Popović.

Zastupnici SCG najavili su kako bi kao dodatne svjedoke mogli pozvati bivše zapovjednike UNPROFOR-a Louisa MacKenzyja i Michaela Rosea no ICJ se o tom zahtjevu još nije očitovao.

Kako se očekuje, konačna presuda mogla bi uslijediti do kraja ove godine. (Hina)