Večernji list: 09. 01. 2006.

Istekom 2005. Vlada prekršila Zakon o obrani jer nije Saboru poslala Izvješće o stanju u MORH-u

Rončević krije stanje u oružanim snagama

Autor: VANJA MOSKALJOV

Vlada krši Zakon o obrani time što u 2005. godini u Sabor nije poslala Izvješće o stanju u Oružanim snagama unatoč najavama premijera Ive Sanadera i ministra obrane Berislava Rončevića. Riječ je o dokumentu koji se Saboru podnosi jednom godišnje, a posljednji, koji se odnosio na razdoblje od 2003. do travnja 2004., prihvaćen je u listopadu 2004. godine.

Iz MORH-a nema objašnjenja za kašnjenje, samo se kaže da je izvješće završeno i već se tjednima ponavlja da će "biti u Vladi sljedeći tjedan". Osim što kasni upućivanje u Sabor, neslužbeno doznajemo da iz dokumenta nije potpuno jasno koje razdoblje pokriva, odnosno obuhvaća li i u kojoj mjeri i 2005. godinu.

Bez plana razvoja

- Izvješće kasni. Ako se o prošlom raspravljalo u listopadu 2004., onda je trebalo nastaviti tim ritmom. Čak i ako je u njega uključena 2005., trebalo je već biti u Saboru kaže bivši ministar obrane Jozo Radoš.

- Proces smanjivanja osoblja nije završen, nije definiran ustroj, a zbog smanjenja proračuna u 2004. i 2005. nije se moglo ništa učiniti. Oružane snage još nemaju Dugoročan plan razvoja, iako je Zakon o obrani, kojim je DPR predviđen, donesen prije tri i pol godine. Nije još ni odgovoreno na pitanje što se želi od ratnog zrakoplovstva i mornarice, a nedopustivi su pokušaji da se HRM svede samo na ulogu obalne straže, smatra bivši ministar.

Među rijetkim segmentima u kojima je postignut napredak u posljednjih godinu i pol jesu završeni remonti borbenih zrakoplova MiG-21 i transportnih helikoptera Mi-8, ali Radoš kaže da je taj posao započet još u vrijeme bivše koalicijske vlade, pa se ne može pripisati sadašnjoj vladi kao njezin uspjeh. S time se slaže i Željka Antunović koja je zamijenila Radoša u drugoj polovici mandata bivše vlade.

Problem Vlade

No, za razliku od svog prethodnika, kašnjenje ne smatra velikim problemom. Važnije je, kaže, vidjeti jesu li učinjeni iskoraci. Što se tiče izvješća iz 2004., ne misli da je ono upozoravalo na katastrofalno stanje, nego na realnost koja je posljedica dugogodišnjeg zanemarivanja modernizacije i nedonošenja političkih odluka, a nema ni kampanje kojom bi se javnosti objasnilo zašto je NATO dugoročan cilj RH, no to smatra više problemom Vlade nego MORH-a.

Na našu molbu da dobijemo izvješće na uvid, s obzirom na to da ono ne nosi oznaku vojne tajne, ili dopuštenje za razgovor s odgovornom osobom u MORH-u o njegovim glavnim značajkama, iz Ministarstva su nam samo odgovarali da će izvješće "biti u Vladi sljedeći tjedan". Isto nam je poručio i ministar Rončević nakon sjednice Vlade u utorak na kojoj izvješće ponovno nije bilo uvršteno na dnevni red.

Sanader obećao izvješće do kraja 2005.

– Članak 6. Zakona o obrani kaže da Sabor raspravlja i prihvaća godišnje izvješće, a mi ćemo, nakon što smo u 2004. raspravljali o stanju iz prethodne godine, u 2006. raspravljati o stanju iz 2004. To onda nije godišnje izvješće. Na početku posljednje saborske sjednice postavio sam pitanje kad će taj dokument doći u Sabor. Tada mi je premijer Sanader obećao da će to biti učinjeno do kraja sjednice, a nije – kazao je zastupnik HSP-a Pero Kovačević.

Katastrofalno stanje u 2004.

Izvješće iz 2004. stanje u vojsci prikazalo je katastrofalnim, a to se opravdavalo zatečenim stanjem. U stručnim i političkim krugovima vlada velik interes za ono što će novo izvješće prikazati.

– ugrožena cjelovitost sigurnosno-obrambenog sustava RH

– ispravno samo 30 posto zrakoplova i helikoptera – zastarjela i neopremljena mornarica ne može izvršavati borbene zadaće

– ispravnost sredstava kopnene vojske oko 80 posto