Jutarnji list: 10. 01. 2006.

Anto Đapić: Ja sam bio uz Tuđmana, a ne Sanader!

Piše: Ana Plišić

Hebrang je uvjeren da će se situacija preokrenuti u korist HDZ-a kad birači shvate da Vlada radi sve za obranu Gotovine

ZAGREB - Kakav muškarac! Kakva izjava! - ironično je reagirao Anto Đapić na prvu kritičku izjavu premijera Sanadera kojom je počeo bitku za povratak desnoga biračkog tijela.

- One koji su danas veliki tuđmanovci, poput Veselice i Đapića, pitam zašto nisu bili uz Tuđmana u devedesetima - napao je šef HDZ-a u subotu na obljetničkom skupu splitskog HDZ-a.

Uvjeravanje desnih birača

- A, on je bio uz Tuđmana? - postavlja Đapić pitanje.

Nakon porasta popularnosti HSP-a i pada rejtinga HDZ-a, Sanader je pokušao uvjeriti svoje nekadašnje desne birače da Đapić nije novi lider desnice, već da je to i dalje on - isti onaj koji je prije pet godina na skupu na Rivi održao nacionalistički govor potpore generalu Norcu. Premijer je Đapića pokušao isprovocirati u hotelu Marijan, tamo gdje je 6. siječnja 1990. održana osnivačka skupština HDZ-a.

- Ja sam bio na osnivačkoj skupštini kao član HDZ-a 1990. Sanadera tamo nisam vidio. I, usput, tada sam bio u odličnim odnosima s Tuđmanom - rekao je Đapić koji se ne namjerava svađati sa Sanaderom o tome “tko je veći tuđmanovac”.

Razlozi napada na HSP

Prvi šok nakon što je potpuno zaokrenuo politiku HDZ-a Sanader je doživio kada je Jutarnji u prosincu 2005. objavio istraživanje po kojem su se rejtinzi HDZ-a i HSP-a izjednačili. Iako se polovica biračkog tijela HDZ-a u svakom istraživanju od 2004. izjašnjavala negativno o Sanaderovoj reformskoj politici, premijer se nadao da će gubitak toga dijela birača nadoknaditi među biračima SDP-a i HNS-a. To se nije dogodilo. Zato je Sanader, godinu i pol prije izbora, krenuo u napad na HSP, u borbu za povratak HDZ-ovih birača koji su se uglavnom okrenuli Đapiću. Andrija Hebrang uputio je jučer HDZ-ovu strelicu prema Đapiću.

- Đapić će u bliskoj budućnosti izgubiti velik dio biračkog tijela zbog neprincipijelnih koalicija. Na kratke staze takva politika donosi vlast na lokalnoj razini, a dugoročno se puno gubi zbog nedosljednosti - kaže Hebrang. Tako je Đapić u dva dana za HDZ postao lažni lider desnice i neprincipijelan političar koji surađuje sa svima samo da bi bio na vlasti. Hebrang je uvjeren da će se situacija preokrenuti u korist HDZ-a. Moglo se, kaže, očekivati da će slučaj Gotovina dovesti do HSP-ova “privremenog rasta”. No, kada birači shvate da Vlada radi sve za obranu Gotovine u Haagu, povratit će, procjenjuje, povjerenje u HDZ. Šef pravaša uvjeren je da ih promjena Sanaderove retorike ne može ugroziti. - Birači su prepoznali HSP kao stranku desnog centra, a HDZ kao stranku centra - rekao je Đapić. Iako šef pravaša misli da Sanader nema namjeru do kraja zaoštriti odnose, Đapić je pripremio strategiju bitke. Prvi napad na Banske dvore stići će uskoro iz Sabora, a Đapić će se džentlmenski držati po strani i za sada neće otvarati vatru. - Ako Sanader otvori rat, ja ću biti spreman - poručuje Đapić.

Sanader: ‘Ponosan sam na Norca!’

Premijer Sanader u subotu je u Splitu izjavio da stoji iza svake riječi koju je izgovorio na skupu potpore Norcu na Rivi 2001. Tada je Sanader poručivao Račanu i Mesiću da “Mirko Norac i drugi generali, časnici i branitelji nisu izdajnici, nego hrvatski heroji”, da su “to su legende, simboli Domovinskog rata...” ”Danas se ”, grmio je Sanader 2001. s govornice, “nerazumnom politikom naše generale, hrvatske časnike tjera na skrivanje, na nekakav stid... A mi im poručujemo, mi smo ponosni na hrvatske generale (...) i ponosni smo na svog viteza Mirka Norca”.