Vjesnik: 10. 01. 2006.

Priveden Margetić i još dvojica

ZAGREB - U prostorije zagrebačke Hvidre u ponedjeljak uvečer upala je policija i uporabom sile privela predsjednika podružnice Ivana Pandžu, člana udruge Antu Jurendića i novinara Domagoja Margetića, koji je bio najavio da će prikazati snimak svjedočenja predsjednika Stjepana Mesića u Haagu.

Informaciju o njihovu privođenju Hini je potvrdio glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. Naveo je da je policija time ispunila nalog istražnog suca, izdan na zahtjev Haaškog suda, da se Margetiću onemogući prikazivanje svjedočenja ili dijelova Mesićeva svjedočenja kao zaštićenog svjedoka. D. Margetića je Haaški sud optužio zbog objavljivanja u tisku svjedočenja zaštićenog haaškog svjedoka.

U Hvidri, međutim, tvrde da su policajci u prostorije udruge upali bez naloga i bez objašnjenja, te da su pritom bez razloga pretukli Pandžu i Jurendića.

Policajci su, tvrde, Pandžu izvukli van, oborili ga na zemlju i svezali mu ruke, udarajući ga nogama, a zatim su to isto učinili i Jurendiću. Nakon toga su ušli u prostorije i uhitili Margetića.

Uvjereni su da je policija prekoračila svoje ovlasti, a kažu da su policajci pri tomu uništavali Hvidrinu imovinu, primjerice plakat generala Ante Gotovine izvješen pred zgradom, te da su pokušali zaplijeniti i snimke uhićenja.

Mehun, pak, kaže da su dvojica članova Hvidre privedena jer su se usprotivili policijskoj intervenciji. Policija je morala djelovati po nalogu istražnog suca jer je Margetić najavio da će prikazati prijeporni materijal, a dvojica iz Hvidre opirala su se pri intervenciji pa je policija morala primijeniti silu, kazao je Mehun.

Napomenuo je da će MUP i zagrebačka policija ispitati je li pri tomu bilo prekoračenja ovlasti.

U Hvidri, međutim, tvrde da se Pandža nije opirao policajcima, nego da je samo stajao na vratima i zatražio da mu policajci pokažu nalog na temelju kojega su ušli u Hvidrine prostorije.

Članovi Hvidre i »NGO Istina« u Hvidrinim prostorijama u Slovenskoj ulici okupili su se nakon propala pokušaja prikaza Mesićeva svjedočenja u jednom klubu u Mislavovoj ulici, od čega su odustali zbog nazočnosti policije. Tvrde da u Slovenskoj nisu htjeli ništa prikazivati, nego da su se okupili samo da bi razgovarali o svemu.

Najavljuju da će zbog navedenog događaja tražiti odgovornost policajaca, ali i njihovih nalogodavaca. [Hina]