Jutarnji list: 10. 01. 2006.

Policija upala u Hvidru prema nalogu Haaškog suda

Pišu: Veronika Rešković, Ivanka Toma, Sanjin Španović

ZAGREB - Policija je večeras između 19 i 19.30 sati upala u prostorije zagrebačke HVIDRA-e u Slovenskoj ulici i privela predsjednika podružnice Ivana Pandžu, člana udruge Antu Jurandića te Domagoja Margetića, koji je namjeravao ove noći javno emitirati snimku tajnog svjedočenja predsjednika Stjepana Mesića pred Haaškim sudom u slučaju Blaškić iz 1998. godine.

Članovi HVIDRA-e tvrde da je policija upala nasilno, na brutalan način, bez naloga i primjenom sile, bacanjem na pod i vezanjem ruku na leđa privela Pandžu, Jurandića i Margetića.

Pandža i Jurandić pušteni su iz policijske postaje na Črnomercu oko 22 sata, nakon čega je održana izvanredna konferencija za novinare zagrebačke HVIDRA-e. Za Domagoja Margetića nema službenih potvrda je li pušten ili zadržan.

Policijska uprava zagrebačka večeras je potvrdila kako su u prostor HVIDRA-e ušli kako bi izvršili nalog Županijskog suda u Zagrebu kojim se ranije tijekom dana nalaže sprečavanje objavljivanja zvučnih zapisa, transkripata, odnosno iskaza zaštićenog svjedoka pred Haaškim sudom.

Intervenciju policije zapravo je izazvao sam Margetić, koji je prije nekoliko dana na svojim web stranicama objavio da će u ponedjeljak u 18 sati u “ Resistance Clubu” u Ulici kneza Mislava prezentirati zvučnu snimku Mesićeva tajnog svjedočenja u Haagu.

Čim je ta najava osvanula na njegovim web stranicama dežurni haaški sudac Wolfgang Schomburg izdao je nalog kojim se Margetiću to zabranjuje. Taj je nalog promptno proslijeđen Vladi RH, od koje se zatražilo da ga bez odgode uruči Margetiću, te poduzme korake kako bi ga se spriječilo u naumu prezentiranja zvučnog zapisa Mesićeva svjedočenja.

Zahtjev poslan Vladi sudac Haaškog suda obrazložio je činjenicom da je Mesić svjedočio na zatvorenom dijelu sjednice te da su mu u vrijeme svjedočenja zajamčene mjere zaštite. Stoga se zabrana objavljivanja Mesićeva iskaza, transkripata ili njihove kopije smatra zaštitom interesa pravde te interesa integriteta i učinkovitog vođenja procesa pred Haaškim sudom.

Prema izjavi članova HVIDRA-e, snimka večeras ipak nije emitirana, nego su se sudionici propale tribine iz Mislavove ulice preselili u prostorije HVIDRA-e “na mirno druženje” i “gledanje Dnevnika”.

- Odjednom se između 19 i 19.30 pojavio veći broj policajaca, koji su inače čitav dan kružili oko prostorija udruge. Tražio sam nalog, bez toga ih nisam želio pustiti. Potom me je jedan policajac izvukao van, stavio mi ruke na leđa i glavu na zemlju i primijenio silu. Mislio sam da sam slomio lijevo rebro, odveli su me na pregled na Traumu, a poslije u postaju na Črnomerec.

Tražili su me da potpišem neke papire, ali nisam pristao - u dahu je ispričao na pressici Pandža. Predsjednik HVIDRA-e tvrdi da nije bilo razloga za “nasilni ulazak” te dodao “kako su, izgleda, samo branitelji i ratni invalidi ti koje se u ovoj zemlji još smije tući”. Kaže i da mu je sam ministar Ivica Kirin rekao da nitko nije imao nalog za to. Tvrde da su policajci potrgali nekoliko metara visok plakat Ante Gotovine ispred prostorija.

Povjesničar Josip Jurčević, inače član Savjeta HVIDRA-e, cijeli je postupak nazvao “udbaškim i gestapovskim metodama”.

- Bio je to zatrašujući i brutalni postupak, nalik partizanskim filmovima, poput Gestapa u nacističkoj Njemačkoj ili Udbe u komunističkoj Jugoslaviji. To je razlog zašto još dugo nećemo u Europu - rekao je Jurčević.

Krešimir Krsnik, odvjetnik HVIDRA-e, rekao je da će, kad ispitaju sve pojedinosti, razmotriti podnošenje kaznenih prijava i protiv izvršitelja, ali i naredbodavaca, jer da je riječ o “protuustavnom postupku, upadu bez naloga u privatno vlasništvo, fizičkom zlostavljanju i bezrazložnom lišavanju slobode”. U jednom trenutku Krsnik je rekao da se članovi HVIDRA-e iz cijele Hrvatske spremaju doći u Zagreb, ali se poslije sam demantirao.

Čitavu pressicu snimala je HVIDRA svojom kamerom, a tvrde da imaju i snimku upada policije, ali su poslije rekli da nemaju sam upad, već samo tonski zapis razgovora s policijom.

Iz Ureda predsjednika Mesića poručili su da ne namjeravaju komentirati Margetićeve postupke jer ih ne interesira što on radi.

- Zasad ne mogu reći da je policija prekršila svoje ovlasti, ali mogu potvrditi da je bilo opiranja uhićenju, zbog čega su primijenjena sredstva prisile - izjavio je ukratko Zlako Mehun, glasnogovornik MUP-a.

Prije policijske obrade Pandža je, na vlastiti zahtjev, pod policijskom pratnjom prevezen u Traumu, gdje su mu utvrđene lakše ozljede. - Pacijent Pandža se žalio na bolove u predjelu prsnog koša, ali je nakon rendgenske snimke utvrđeno da ništa nije slomljeno te je pušten u pratnji policije - ispričao je dežurni liječnik u Traumi.