Jutarnji list: 11. 01. 2006.

HDZ Đapiću: Izbacili smo ga jer nam je nanosio štetu

Piše: Ana Plišić

Nikada nisam izbačen iz HDZ-a, rekao je Đapić. Bio sam suspendiran zbog događanja na prvom općem saboru HDZ-a. Ja sam bio dio struje koja je bila u sukobu s Vladimirom Šeksom i Branimirom Glavašem, objasnio je

ZAGREB - Nakon četiri dana javne polemike Ivo Sanader i Ante Đapić i dalje vode mrtvu trku: najprije je šef HDZ-a pokušao uvjeriti birače da je kolega pravaš lažni lider desnice jer nije bio uz Franju Tuđmana devedesetih, na to je Đapić odgovorio da je on bio u HDZ-u uz Tuđmana prije nego što je Sanader ušao u HDZ, a onda nam je u HDZ-a rečeno da je Đapić izbačen iz stranke jer je - nanosio štetu HDZ-u.

Predsjednik HSP-a odmah je odgovorio.

- Nikada nisam izbačen iz HDZ-a - rekao je Đapić. - Bio sam suspendiran zbog događanja na prvom općem saboru HDZ-a. Ja sam bio dio struje koja je bila u sukobu s Vladimirom Šeksom i Branimirom Glavašem. Zato su me suspendirali, ali nikada nisam izbačen jer sam prije okončanja postupka svojevoljno napustio HDZ - objasnio je.

Đapić nimalo ne žali što su ga prisilili da istupi iz HDZ-a jer, kako je rekao, nikada ne bi postigao dobre rezultate u politici da je ostao s njima. Njegov HSP danas je treća po snazi stranka na političkoj sceni, a istraživanje Jutarnjeg lista iz prosinca pokazalo je da im se rejting izjednačio s HDZ-ovim.

Drukčiji podaci

Glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak rekao nam je jučer da su njihovi podaci o popularnosti drugačiji i da se ne opterećuju istraživanjima javnog mnijenja. Ipak, priznao je da poduzimaju političke mjere za zaštitu rejtinga HDZ-a.

- Naravno da ne mogu govoriti o tim mjerama, ali napominjem da je riječ o političkim mjerama, potrebnim za očuvanje rejtinga - dodao je Jarnjak.

U HSP-u su uvjereni da je Sanaderov napad na Đapića jedna od mjera kojom HDZ pokušava povratiti svoje stare, tradicionalno desne birače. Vodeći ljudi HSP-a tvrde da ne žele rat s HDZ-om, ali imaju dojam da ga je Sanader otvorio jer je nakon njegova istupa Đapića napao Andrija Hebrang, a u HSP-u imaju informacije da će idućih dana biti upućeno još nekoliko strelica prema HSP-u.

Član Predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang optužio je Đapića da stvara neprincipijelne koalicije i ustvrdio da će ga birači kazniti zbog nedosljednosti. Šef pravaša jučer mu je odgovorio.

Đapićeva poruka

- Čudi me da je to rekao moj politički prijatelj Hebrang. Zar on misli da je koalicija HSP-a u devet županija s HDZ-om neprincipijelna - zapitao je ironično Đapić, koji je osnovao lokalne koalicije s gotovo svim strankama na političkom spektru.

Đapić poručuje Hebrangu da su jedinu pravu ocjenu o vjerodostojnosti HDZ-a i HSP-a dali birači.

- Samo strankama koje imaju problema s vjerodostojnošću pada rejting. HSP-u raste rejting, a HDZ-u pada. Neka ne krive HSP za to. Na mene su se okomili, a nisam ni kriv ni dužan. Napali su me jer se pozivam na Tuđmana s vremena na vrijeme. Pa HDZ-u bi trebalo biti drago da HSP govori pozitivno o njihovu prvom predsjedniku i štiti njegov program i ideje - rekao je Đapić.