Jutarnji list: 11. 01. 2006.

POA u Vladi zbog transkripata objavljenih u Jutarnjem

Pišu: Hrvoje Appelt, Ana Plišić

ZAGREB - Zbog objave transkripta sa zatvorene sjednice Vlade u Jutarnjem listu prošli tjedan, iz kojeg se vidi da je Vlada pogodovala tvrtki Kamen Ingrad d.d., neki zaposlenici Vlade jučer su bili izvrgnuti ispitivanju djelatnika Protuobavještajne agencije (POA), a po nalogu tajnice Vlade Jagode Premužić zaposlenici u Banskim dvorima morali su potpisati izjavu da nisu vidjeli transkript.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček potvrdio je da mjerodavna tijela u koordinaciji i s POA-om provode istragu u Vladi kako bi utvrdili tko je “neovlašteno raspolagao fonogramom”. Osoba za koju se potvrdi da je dala transkript Jutarnjem listu bit će sankcionirana.

Provjera autentičnosti dokumenta

- Mjerodavna tijela najprije trebaju utvrditi je li riječ o autentičnim dokumentima u odnosu na original. Ako se utvrdi da je transkript autentičan, utvrdit će se odgovornost onih koji su se njime neovlašteno koristili. Te osobe bit će sankcionirane - rekao je Maček.

Na pitanje zašto se tajna služba uključila u istragu, Maček je odgovorio: - Istragu obavljaju mjerodavna tijela, dakle POA u koordinaciji s ostalim mjerodavnim tijelima.

Iz transkripta se vidi kako se premijer Ivo Sanader, unatoč upozorenju ministrice Marine Matulović-Dropulić i ministra Branka Vukelića da je Vlado Zec godinama ilegalno vadio mineralnu sirovinu iz Parka prirode i državu oštetio za 60 milijuna kuna, založio da se tvrtki Kamen Ingrad d.d. smanji dug za 25 milijuna kuna i omogući otplata u četiri rate.

Vlada je na kraju sjednice prihvatila premijerovu odluku: dug Kamen Ingrada sa 60 milijuna kuna smanjen je na 34,1 milijun kuna. Kamen Ingrad, međutim, nije uplatio ni jednu ratu u državni proračun, a rok je istekao 31. prosinca prošle godine. Nakon što je Jutarnji list objavio da Vlado Zec nije platio ni kune duga počela je, po nalogu Središnjeg državnog ureda za imovinu, prisilna naplata od Kamen Ingrada.

Najavljena provjera transkripta

Objava fonograma sa zatvorene sjednice Vlade uzbunila je premijera, a premijer Sanader izjavio je kako sumnja u njegovu autentičnost. Premijer je najavio provjeru transkripta objavljenog u Jutarnjem listu, a jučer su počeli pritisci na zaposlenike Vlade. Ni četiri dana od objave transkripta nitko nije demantirao njegovu autentičnost.

Pritisci na zaposlenike Vlade ne samo da nisu nužni jer objavljeni transkript ne nosi oznaku tajnosti, nego svaki pokušaj pritisaka te vrste na zaposlenike Vlade može se smatrati mobbingom, tvrde stručnjaci.

Mobbing u PBZ-u zbog isplate duga?

Jedna djelatnica Privredne banke Zagreb, u kojoj Kamen Ingrad ima glavni račun, a blokiran je zbog dugova vjerovnicima, 2004 isplatila je oko milijun kuna jednoj privatnoj tvrtki koja je dulje vrijeme čekala da na račun KI-a sjedne novac kojim bi mogli naplatiti potraživanja. Kamen Ingrad u to je vrijeme bio VIP klijent PBZ-a, a djelatnica je zbog isplate duga tvrtki pozvana na razgovor kod nadređenih, a potom je i degradirana. Glasnogovornik PBZ-a Dumančić rekao je, međutim, kako stručne službe nisu upoznate ni s jednim slučajem degradiranja zbog isplate duga Kamen Ingrada.