Vjesnik: 11. 01. 2006.

Hitno utvrditi sve činjenice

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor zatražila je hitnu istragu o tom slučaju te kažnjavanje odgovornih

ZAGREB - Na događaj u prostorijama Hvidre grada Zagreba, kad je upotrijebljena sila i privedeno vodstvo te udruge, reagiralo je u utorak Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

U priopćenju se ističe da hitno treba utvrditi činjenice kako bi se vidjelo je li, i u kojem razmjeru, policija prekoračila svoje ovlasti. »Po dosad raspoloživim podacima, držeći se načela da nitko ne može biti neosnovano fizički ugrožavan, Ministarstvo ocjenjuje da je ponašanje policije u tom slučaju neprihvatljivo«, priopćeno je.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor također je zatražila hitnu istragu o tom slučaju te kažnjavanje odgovornih ako se utvrdi njihova odgovornost. Ministarstvo nedopustivim ocjenjuje svako prekoračenje ovlasti i fizičko ugrožavanje, posebno prema hrvatskim ratnim vojnim invalidima.

Podsjetimo, u prostorije zagrebačke Hvidre u ponedjeljak navečer je upala policija i uporabom sile privela predsjednika podružnice Ivana Pandžu, predsjednika Udruge ATJ Lučko »Uzdanica"91« Antu Jurendića te novinara Domagoja Margetića.

Čelnik zagrebačke Hvidre Ivan Pandža je na konferenciji za novinare rekao da ne zna tko je poslao policiju u Hvidru, te da im na to pitanje nisu znali odgovoriti ni ministar unutarnjih poslova niti ravnatelj policije s kojima su kasnije kontaktirali. U zagrebačkoj policiji pak otkrivaju da su imali nalog Županijskog suda u Zagrebu da novinara Domagoja Margetića spriječe u prezentaciji videosnimke svjedočenja zaštićenog haaškog svjedoka Stjepana Mesića, što su i učinili, uz opravdanje da su morali upotrijebiti silu kako bi izvršili naredbu suda.

Događaj su u utorak osudile braniteljske udruge, Hrvatski generalski zbor, Nezavisni dragovoljci hrvatski, Udruga branitelja invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika Podravke te Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991.

Mile Franičević