Večernji list: 11. 01. 2006.

Policija jučer tražila Vladu Zeca kako bi ga privela na sudsko ročište zbog namještanja kredita vlastitim tvrtkama

Zec okrivljen za malverzacije kreditima

Autor: Ljiljana Marić

Općinski sudac u Požegi Mile Soldo jučer je od policije zatražio da na sudsko ročište dovede okrivljenoga Vladu Zeca, HSP-ova požeško-slavonskog dožupana, zbog već drugog nepojavljivanja na ročištu. Policija taj nalog nije mogla izvršiti jer je okrivljeni bio na službenom putu. Ako se još jedanput bude morao primjenjivati dovedbeni nalog, tada će okrivljenom Zecu biti određen pritvor, rečeno nam je na općinskom sudu.

Iako je Vlado Zec dan prije podnio podnesak da ne može doći na sud jer će biti na službenom putu, sudac Soldo koji je kasnije dobio taj podnesak kazao je da ga ne bi uvažio jer smatra da je dobivanje poziva mjesec i pol dana prije ročišta dovoljno dugo vrijeme da se osigura pojavljivanje na sudu.

Vlado Zec je okrivljen zbog toga što je kao predsjednik NO Požeške banke krajem 2003. godine zajedno s tadašnjim članovima uprave Đurđom Babić i Mariom Štefancem omogućio plasiranje kredita požeškoj tvrtki Kolor emajlu u iznosu od 2 milijuna kuna te slavonskobrodskom Cestaru u iznosu od 1,3 milijuna kuna, koji su isti dan kad su dobili kredit novac proslijedili Plan projketu i Lideru, tvrtkama povezanim s Kamen Ingradom.

Te tvrtke su dobivenim novcem kupile trezorske dionice Požeške banke za tvrtku Kamen Ingrad, kako je utvrdio nadzor Hrvatske narodne banke. Ovakvim neizravnim kreditiranjem za stejacanje terzorskih dionica Požeške banke sama banka je teško prekrišla Zakon o bankama jer je omogućila smanjenje svoga jamstvenog kapitala.

Vlado Zec na taj način želio je steći vlasničku prevlast u Požeškoj banci prije sazivanja skupštine dioničara, što mu na kraju nije uspjelo jer HNB za te dionice nije željela dati suglasnost. To je bio početak izlaska Zeca iz Požeške banke kojoj danas duguje oko 50 milijuna kuna.

Privredna banka Zagreb ne utječe na isplatu zadužnica

Privredna banka u svom reagiranju na tekst “Kamen milimetar do stečaja” ističe da oni ne mogu biti krivi zato što klijent – Kamen Ingrad – nema na računu novca za naplatu svih vjerovnika te tvrtke iz očevidnika, za što ih u tom tekstu proziva požeška tiskara. Banka prema svim vjerovnicima postupa jednako i u skladu s propisanom zakonskom procedurom. Kod blokiranih računa postoje jasno propisana pravila naplate i njihov redoslijed, tako da će i vjerovnik koji se navodi u tekstu doći na red kada se – i ako se – naplate potraživanja koja su unesena u očevidnik redoslijeda potraživanja. (Lj. M.)