Vjesnik: 11. 01. 2006.

Odlazi 556 radnika

Zbrinjavanje viška zaposlenih u T-HT-u nema veze s otkazima u Deutsche Telekomu, tvrde u T-HT-u

ZAGREB - Uprava T-Hrvatskog telekoma zajedno s socijalnim parterima rukovodila se poslovnim razlozima pri izradi Programa zbrinjavanja viška 556 zaposlenika u T-HT-u u novonastaloj situaciji potpuno dereguliranog tržišta, sve jače konkurencije i brzog uvođenja novih tehnologija, kazala je u utorak izvršna direktorica u T-HT-u Irena Jolić Šimović.

Dodala je da T-HT sa 6700 zaposlenih na 1,7 milijuna telefonskih linija (stupanj korištenja 38 posto), uz brojnu konkurenciju koja nije opterećena viškom zaposlenih mora učiniti sve da zadrži svoju vodeću tržišnu poziciju i konkurentnost na otvorenom tržištu.

Cilj je 500 fiksnih linija po zaposlenom, nakon što je u posljednje tri godine iz T-HT-a već otišlo više od 2300 radnika.

Korisnik je u središtu cjelokupne poslovne strategije T-HT-a, a njegove povećane potrebe i očekivanja zahtijevaju poboljšanje poslovnih procesa i podizanje razine učinkovitosti.

U T-HT-u ističu da viškovi radnika nisu hrvatska posebnost, nego da se događaju u telekomunikacijskoj industriji u cijelom svijetu, a jedna od nužnih mjera je i zbrinjavanje viška radnika, koja dugoročno omogućava i maksimalnu moguću zaposlenost.

T-HT cijeli proces želi voditi s maksimalnom socijalnom odgovornošću, u dijalogu s Radničkim vijećem i socijalnim partnerima, sindikatima. Zato smo smanjili listu viška radnika za 13 posto, s 639 na 556 radnika, napominje Irena Jolić Šimović.

U cilju zbrinjavanja T-HT je poduzeo i konkretne korake. Kontaktirao je 50 tvrtki s upitom imaju li potrebe za profilom struka radnika na listi, a 25 radnika je interno zbrinuto uz prekvalifikaciju.

Prošla je godina bila pomalo specifična za T-HT zbog visokog broja instalacija ADSL-a (100.000). T-HT će uskoro korisnicima ponuditi mogućnost samoukopčavanja ove usluge.

Primjerice, korisnici u Mađarskoj u 60 posto slučajeva biraju baš tu opciju. T-HT procjenjuje da bi to u Hrvatskoj moglo biti 80 posto.

U T-HT-u ističu da zbrinjavanje viška radnika nema nikakve veze s najavljenim otkazima više od 30.000 zaposlenih u Deutsche Telekomu, većinskom vlasniku T-HT-a.

Zavod za zapošljavanje dao je pozitivno mišljenje za Program zbrinjavanja viška radnika u T-HT-u zbog kojeg su sindikati najavili veliki prosvjed.

Marinko Petković