Glas Istre: 11. 01. 2006.

SPLITSKI PODUZETNIK U SREDIŠTU KRITIKE NOVOG ZAKONA O LINIJSKOM POMORSKOM PRIJEVOZU KOJIM SE RAZBIJA MONOPOL JADROLINIJE

Buljubašić moćni čovjek Splita

Ivo Sanader austrijskog kolegu Wolfganga Schüssela ugostio je upravo na Buljubašićevoj 16-metarskoj jahti, kojom je, inače, na Hvar u predsjedničku rezidenciju prebacivao i predsjednika Stjepana Mesića

Piše: Robert FRANK

Čelnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije posljednjih dana oštro napadaju Vladu premijera Ive Sanadera zbog Zakona o linijskom i putničkom prijevozu te zbog osnivanja Agencije za obalni pomorski promet koja bi trebala imati sjedište u Splitu. Smatraju da se na taj način, a u ime privatnih interesa i Sanaderovih splitskih sponzora, uništava državni linijski brodar Jadrolinija iz Rijeke.

Bivši potpredsjednik Vlade i saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić eksplicitno navodi da takav zakon i agencija isključivo pogoduju poznatom splitskom poduzetniku Juroslavu Buljubašiću. Prema njegovom mišljenju, Buljubašić je financirao HDZ, a Sanader mu sada vraća uslugu kroz zakon i agenciju, a sve zato da Buljubašić s vremenom preuzme koncesije na najisplativijim linijama koje i dalje drži Jadrolinija.

Dok Buljubašićeva SEM marina, koja je u međuvremenu promijenila ime u Split tours, za kabotažu, na linijama iz Splita prema obližnjim otocima, u vlasništvu ima tri broda - »Split 1«, »Broč« i »For«, gdje su zaposleni samo hrvatski pomorci, hrvatsko-talijansko-danska tvrtka Blue line, registrirana u Panami, u vlasništvu ima brod »Anconu«. Predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Vladimir Svalina kaže da je na »Anconi« mješovita posada, sastavljena od Hrvata, Crnogoraca, Ukrajinaca i Filipinaca pa sve do Bugara.

- Prema svim našim informacijama, Juroslav Buljubašić i hrvatski kapital nalaze se u tvrtki Blue line. No tu su stvari regulirane kako treba i nema prekršaja jer brodovi nisu u kabotaži, nego u međunarodnoj plovidbi i zato mogu raditi i stranci, kaže Svalina i dodaje da se Sindikat pomoraca oko aktualnih sukoba ne želi svrstati ni na stranu Jadrolinije ni na stranu Buljubašića.

- Mi tražimo slobodno poduzetništvo, utvrđena pravila igre, uređeno tržište i socijalni dijalog koji će rezultirati čestitom plaćom i punom zaposlenošću hrvatskih pomoraca, između ostalog, i u tvrtki Blue line, zaključio je Svalina.

Nakon što je prozvan kao razlog razbijanja monopola Jadrolinije, postavlja se pitanje tko je ustvari Juroslav Buljubašić (46), aktualni dopredsjednik Hrvatske udruge poslodavaca i počasni konzul Čilea u Hrvatskoj. Uz Željka Keruma i Branka Roglića - s kojima je bio osnivač tvrtke Pojata, po svemu sudeći, isključivo registrirane za natjecanje s EPH-om oko preuzimanja Slobodne Dalmacije - mnogi Buljubašića smatraju jednim od najmoćnijih ljudi u Splitu.

On definitivno zna kako javno stvoriti sliku o svojoj snazi, vezama i političkim sklonostima, a o tome svjedoče i događaji nakon ovogodišnje nogometne prijateljske utakmice Hrvatske i Brazila. Poslije utakmice je, naime, Ivo Sanader austrijskog kolegu Wolfganga Schüssela ugostio upravo na Buljubašićevoj 16-metarskoj jahti, kojom je, inače, na Hvar u predsjedničku rezidenciju Buljubašić prebacivao i predsjednika Stjepana Mesića.

Koliko je Buljubašić vezan uz Sanadera, govori i podatak da je nedavno mjesto predsjednika Uprave tvrtke SEM marine (Split tours) napustio Igor Lučić, koji je postao pomoćnik ministra gospodarstva Branka Vukelića.

Brojne tvrtke u kojima je Buljubašić (su)vlasnik u Splitu se bave šarolikim spektrom poslovnih djelatnosti. Njegova tvrtka SEM 1986 bavi se projektiranjem i izgradnjom infrastrukture javne rasvjete i njenim održavanjem. U referentnoj listi tvrtke stoje ugovori s Gradom Splitom, Gradom Kaštelom, Hrvatskim cestama, Metropolis Mediom, Lučkom upravom...

Ta se tvrtka na izvorištu Velika Ruda u Splitsko-dalmatinskoj županiji počinje baviti i punjenjem vode, a poslovni naziv projekta je »Bijelo zlato«. Hrvatske vode ugovorom su SEM-u koncesiju za crpljenje u svrhu prodaje vode dodijelile na 30 godina, a ukupna je investicija oko devet milijuna eura. Osim toga, ta je tvrtka oko tri milijuna eura investirala i u izgradnju poslovnih i stambenih objekata u splitskom predjelu Ravne Njive, s prosječnom cijenom po četvornom metru od oko 1.200 eura. Buljubašićeve tvrtke bave se i najmom skladišnih i poslovnih prostora, njihovim čišćenjem i održavanjem, fizičkim i videonadzorom...

Očito poslovno svestrani Buljubašić suvlasnik je Splitsko-dalmatinske banke, a donedavno i Splitskih novina, lokalnog tjednika koji je zbog financijskih teškoća prodao NCL Media Grupi, vlasnika Nacionala Ive Pukanića. Zanimljivo je da je u njegovoj poslovnoj zgradi smještena i STV, splitska ili, kako kažu Splićani, »Buljina televizija«.

Potpredsjednik svih stranaka

Iako se za njega teško može reći da je ideološki sklon nekoj od opcija, Buljubašić surađuje sa svim relevantnim strankama. Na zadnjim lokalnim izborima Lista Velog mista-Lista poduzetnika, preko koje je upravo on bio pozadinski kreator predizbornih političkih zbivanja, omogućila je dolazak HDZ-a na vlast u Splitu. Nositelj liste Željko Jerkov postao je predsjednik Gradskog vijeća. Jerkov je ujedno predstavnik Scavolinija, a poslovni prostor mu je u Buljubašićevoj poslovnoj zgradi. Samo nekoliko godina prije toga, Buljubašić se aktivno angažirao uz HNS koji je poslije i demonstrativno napustio, ostajući međutim u dobrim odnosima s Radimirom Čačićem i Vesnom Pusić. Zbog odličnih veza u gotovo svim strankama Buljubašića se u Splitu, neki to smatraju posprdnim, neki pohvalnim, naziva »potpredsjednikom svih stranaka« i »mamom Liste poduzetnika«.