Jutarnji list: 11. 01. 2006.

Policija je naprosto postupila po zakonu

Snježana Pavić

Nalog suda Margetiću je uručen u prijepodnevnim satima i on je otkazao prezentaciju zabranjenog materijala najavljenu za 18 sati u Resistance clubu

U ponedjeljak navečer između 19 i 19.30 pripadnici interventne policije pred sjedištem zagrebačke podružnice Hvidre priveli su predsjednika podružnice Ivana Pandžu, člana udruge Antu Jurendića i Domagoja Margetića, skandal-majstora koji se voli predstavljati kao novinar.

Protiv Margetića Haaški je sud prošle godine podigao optužnicu zbog nepoštivanja suda, odnosno zbog toga što je kao urednik u Hrvatskom slovu u studenome 2004. objavio dijelove iskaza zaštićenog svjedoka na suđenju Tihomiru Blaškiću. Margetić je za ponedjeljak najavio da će prikazati to sudsko svjedočenje u klubu Resistance u zagrebačkoj Ulici kneza Mislava.

Kako je to najavio na svojim internetskim stranicama, Haaški je sud u četvrtak 5. siječnja izdao nalog kojim se Domagoju Margetiću nalaže da odustane od objavljivanja zvučnih zapisa, transkripata, odnosno iskaza zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića u slučaju Blaškić. Nalog je iz Haaga dan kasnije, u petak, proslijeđen u Zagreb, uz zahtjev hrvatskim vlastima da ga uruče Domagoju Margetiću bez odlaganja.

Od hrvatskih vlasti tim je nalogom zatraženo da najkasnije do 11. siječnja podnesu pismeno izvješće sudu o učinjenom. Taj je nalog proglašen tajnim i od Margetića je zatraženo da ga zadrži u tajnosti, no on ga je odmah objavio na svojoj web stranici.

U ponedjeljak navečer zagrebačka Policijska uprava izdala je priopćenje o događajima pred prostorijama Hvidre: PU je u ponedjeljak prijepodne dobila sudski nalog za postupanje. Nalogom Istražnog centra Županijskog suda u Zagrebu policiji je naloženo “poduzimanje svih potrebnih koraka u cilju sprečavanja svakog pokušaja objavljivanja zvučnih zapisa, transkripata, odnosno iskaza zaštićenog svjedoka u slučaju Blaškić”.

Nalog suda Margetiću je uručen u prijepodnevnim satima i on je otkazao prezentaciju zabranjenog materijala najavljenu za 18 sati u Resistance clubu. Policija tvrdi da ju je nakon toga zakazao u večernjim satima u prostorijama Hvidre na Črnomercu, u Slovenskoj 21. Iz Hvidre su prije toga rekli novinarima kako nikakva projekcija u njihovim prostorima nije bila najavljena te da čak nemaju ni tehničke uređaje potrebne za to.

Činjenica je da je Domagoj Margetić s grupom članova Hvidre nakon neuspjelog skupa u Resistance klubu došao u prostorije Hvidre u Slovenskoj. Policija je objavila da je namjeravala ući u prostorije Hvidre, i to kako bi ispunila sudski nalog po kojem su bili obavezni spriječiti prikazivanje zaštićenog haaškog svjedočenja. Prema policijskom priopćenju, na ulaznim vratima Hvidre policiji su dvojica građana zapriječila ulazak, pa je policija prema njima uporabila sredstva prisile. Nakon toga je, bez prisile, privela Margetića, zajedno s prvom dvojicom.

Dan kasnije, jučer, zagrebačka Hvidra je sazvala konferenciju za novinare na kojoj je predsjednik ogranka Ivan Pandža, jedan od trojice privedenih, ustvrdio kako im policija večer ranije nije pokazala nikakav nalog. On ih zbog toga nije htio pustiti u prostorije Hvidre, pa su ga policajci “bacili na pod, stavili mu ruke na leđa i udarali ga”. Pandža, osamdesetpostotni ratni vojni invalid, pokazao je liječnički nalaz u kojem stoji da mu je ozlijeđeno čelo i prsište.

Ponovio je kako nisu ni mogli emitirati snimku zaštićenog haaškog svjedočenja jer za to nemaju tehničke uvjete. No novinarima su večer prije objasnili da je riječ o audiosnimci, odnosno tonskom zapisu na CD-u. Kako u sklopu Hvidrina kluba radi i kafić, teško je vjerovati da nisu imali CD player. Naravno, Hvidra je oštro osudila ponašanje policije i zatražila istragu i kažnjavanje odgovornih. Isto je učinilo nekoliko braniteljskih udruga, redom prozivajući policiju.

Od braniteljskih udruga teško da se drugo što moglo i očekivati nego da stanu u obranu svojih kolega. No, osim njih prijepodne se oglasila priopćenjem potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor. Ona je, u priopćenju iz svog ministarstva koje je potpisao glasnogovornik, zatražila hitnu istragu i kažnjavanje odgovornih. “Po do sada raspoloživim informacijama, držeći se načela da nitko ne može biti neosnovano fizički ugrožavan, Ministarstvo ocjenjuje da je ponašanje policije u tom slučaju neprihvatljivo”, istaknula je Kosor u priopćenju.

U razgovoru za Jutarnji list ministrica Kosor je rekla da ne traži ostavku ministra policije Ivice Kirina, no dodala je kako izgleda da je bilo prekoračenja policijskih ovlasti, i ako se one dokažu, smjene su potrebne. Potpredsjednica Vlade također je naglasila kako je objavljivanje tajnog svjedočenja zaštićenog svjedoka protuzakonito. Jadranka Kosor je prenijela da je ministar policije Ivica Kirin razgovarao sa šefom zagrebačke Hvidre Ivanom Pandžom i “bio je zapanjen time što je čuo”. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova jučer su najavili posebno priopćenje o svemu što se dogodilo, no do poslijepodneva nisu ga uspjeli proslijediti medijima, glasnogovornik Zlatko Mehun isključio je mobitel, a ministar Kirin nije se javljao novinarima.

Je li za priču o policijskom izvršenju naloga Županijskog suda najvažnija istraga o tome tko je na srednjoj ili nižoj ili bilo kojoj policijskoj razini odgovoran za to što su policajci primijenili silu nad osobama koje su im se opirale? Je li eventualno “prekoračenje ovlasti” policije u ovom slučaju veće nego, naprimjer, u ubojstvu dvojice pljačkaša u Svetoj Klari, o čemu se potpredsjednica Vlade nije izjašnjavala?

Bi li bila ista reakcija ministrice i dijela javnosti da je policija krenula izvršiti nalog primjerice pred prostorijama Društva filmskih radnika, ili nekog planinarskog društva, da su sumnjali da će ondje biti javna projekcija takozvanog tajnog svjedočenja, o kojemu svi u Hrvatskoj već godinama sve znaju? Ili bi prostorije Hvidre trebale i po zakonu dobiti specijalni status kakav primjerice već stoljećima imaju prostori Sveučilišta ili strana veleposlanstva?

Jer činjenice su jasne: Haaški sud je izdao nalog, takav nalog policiji je proslijeđen iz Županijskog suda. Predsjednik Hvidre ne negira da se opirao policiji, nego ističe da je to učinio “jer nisu imali nalog”. Policija je postupila po nalogu suda, kao što im to piše u opisu posla, odnosno u zakonu. Čitava priča je dobila nesrazmjeran odjek samo zato što su im na putu bili članovi Hvidre, na Margetića su svi zaboravili. Kao bivši branitelji, koji su za slobodu domovine dali velik dio svog života i zdravlja, oni sasvim sigurno zaslužuju poseban respekt.

Zato i postoji zakon o braniteljima i drugi propisi kojim im se osiguravaju veća prava nego drugim kategorijama građana, naprimjer prilikom umirovljenja. Ali ne postoji zakon po kojem bi policija ili sud trebali branitelje ili invalide tretirati drugačije od svih drugih građana. Iako bi pred zakonom svi trebali biti isti, ratni invalidi imaju specijalnu simboličku, pa i političku težinu u hrvatskom društvu, pa rasplet ove priče neće ovisiti isključivo o rezultatima istrage je li policija prekršila ovlasti ili ne.