Glas Istre: 11. 01. 2006.

GLAVNI RAVNATELJ HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE MIRKO GALIĆ DOZVOLIO POVRATAK »LATINICE« NA MALE EKRANE

Latinu ukor pred isključenje

Cijela redakcija može dobiti otkaz ako se ne uklone »uočeni propusti«, a predloženo je i postavljanje posebnog urednika koji bi nadgledao »Latinicu«

ZAGREB - Odlukom glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Mirka Galića nastavlja se emitiranje »Latinice«, ali je Denisu Latinu i cijeloj ekipi dan ukor pred isključenje, što je obrazloženo »utvrđenim propustima« u emisiji o Tuđmanovoj ostavštini.

U Galićevoj odluci piše da se programskom rukovodstvu HTV-a preporuča nastavak emitiranja te emisije, ali se u nastavku odluke cijeloj redakciji »Latinice« izriču »upozorenja pred otkaz ili raskid ugovora ili daljnje suradnje« ako se ne uklone »uočeni propusti«. Galić je predložio i da se postavi poseban urednik, a navodno će se raditi o Vladimiru Đuretiću, koji bi nadgledao »Latinicu« s namjerom da se iz nje isključe uočene »neprofesionalnosti, površnosti i tendencioznosti«, uz pojašnjenje da se pritom »ne smiju sputavati autorska ili novinarska sloboda i pravo na kritičnost«.

Ovakva odluka s jedne bi se strane mogla protumačiti kao blagonaklona jer se, eto, emitiranje »Latinice« nastavlja, ali se s druge strane može tumačiti i kao oštra sankcija i upozorenje. U prilog tome idu i informacije da su, isključivo zbog svoje tematike, stopirana emitiranja već snimljenih i snimanje najavljenih »Latinica«. Iako snimljena još prije mjesec dana, tako je do daljnjeg »bunkerirana«, po riječima njenih sudionika, sasvim benigna emisija na temu »Zašto se sramimo partizanske prošlosti«, a Latinu je poručeno i da se ostavi ideje o snimanju »Latinice« radnog naslova »Hajka«, koja se trebala baviti cijelom ovom aferom.

Nitko iz redakcije »Latinice«, s obzirom na to da im za prvi sljedeći propust prijeti otkaz, nije htio javno komentirati odluku, no neslužbeno se može doznati da je ona, a i sugestije o neemitiranju i nesnimanju nekih »Latinica«, u redakciji prihvaćena kao nastavak saborske sjednice i korak u smjeru kontroliranja i cenzuriranja tema i sadržaja budućih emisija. Honorarni suradnici, može se čuti, već planiraju promjenu posla, a i sam Latin navodno razmišlja o gašenju cijelog projekta. O budućnosti »Latinice« više će se znati nakon četvrtka, kad će programsko vodstvo pregledati emisiju koja se bavi izbjeglicama, ali i kad će se održati sastanak ravnateljice HTV-a Marije Nemčić s cijelom redakcijom »Latinice«.

Z. MAMIĆ

Preispitivanje emisije »Otvoreno«

Iako nije želio komentirati svoju odluku o »Latinici«, objašnjavajući da sve piše u priopćenju, Galić je komentirao ostale aktualne HTV-ove slučajeve. Tako je u povodu polemike koju je izazvalo »Otvoreno« Hloverke Novak Srzić o zbrinjavanju ambalažnog otpada rekao da je zatražio od nadležnog urednika Vladimira Rončevića pokretanje postupka iz kojeg bi se vidjelo je li u toj emisiji došlo do kršenja profesionalnih standarda.

Odgovornost direktorice programa HTV-a Tanje Šimić, koja je u program pustila spornu »Latinicu« o Tuđmanovoj ostavštini prokomentirao je riječima da »svatko snosi odgovornost za svoj rad« te da će se o njoj razgovarati kada se vrati s godišnjeg odmora. Povjerenstvo formirano o slučaju »Ladišić« i njegovoj profesionalnoj budućnosti trebalo bi odluku donijeti krajem tjedna.