Večernji list: 12. 01. 2006.

Jelavićeva žalba neće se razmatrati, OSA tvrdi da on živi u Zagrebu

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine mogao bi odbaciti žalbu na presudu od deset godina zatvora bivšem članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću zbog činjenice da je on uoči izricanja kazne pobjegao u Hrvatsku, prenosi u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz".

List navodi kako je međunarodni tužitelj pri Tužiteljstvu BiH Drew Engel predložio Sudu da odbaci žalbu na presudu izrečenu prije tri mjeseca što ju je podnio Jelavićev odvjetnik Dragan Barbarić.

Tužitelj Engel u svom prijedlogu podsjeća kako Zakon o kaznenom postupku BiH ne predviđa mogućnost žalbe jer je Jelavić napustio područje nad kojim Sud BiH ima ovlasti.

Odvjetnik Barbarić je sredinom prosinca 2005. godine podnio žalbu na stotinjak stranica.

Tužiteljstvo BiH također traži od Suda da odbije svaku buduću žalbu sve dok Jelavić ne postane dostupan domaćem pravosuđu.

Pozivajući se na izvore iz Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), "Avaz" u četvrtak prenosi kako su njezini agenti pouzdano utvrdili da Jelavić živi u iznajmljenom stanu u Zagrebu.

Bivši predsjednik HDZ-a BiH Jelavić je na deset godina zatvora osuđen zbog dokazanih milijunskih pronevjera i zloporabe položaja u vrijeme kada je obnašao dužnost ministra obrane Federacije BiH.

U istom procesu krivnju su priznali Miroslav Prce i Miroslav Rupčić koji su osuđeni na pet odnosno pet i pol godina zatvora i trenutačno su na izdržavanju kazne u BiH.

Jelavić i Prce optuženi su i u slučaju "Hrvatska samouprava" no trenutačno se u ovom predmetu sudi samo Prci s obzirom da je Jelavić pobjegao.

Hrvatska policija do sada nije tragala za Jelavićem jer za to nema pravnog osnova.

S obzirom na Jelavićevo dvojno državljanstvo on ne može biti izručen BiH pa vlasti te zemlje mogu eventualno ustupiti njegov predmet hrvatskom pravosuđu ili pak zatražiti da na temelju međudržavnog ugovora nakon izrcanja pravomoćne presude on služi kaznu u nekom od zatvora u Hrvatskoj.

Tužiteljstvo BiH do sada je odlučno odbijalo mogućnost ustupanja Jelavićeva predmeta Hrvatskoj.

(Hina)