Večernji list: 12. 01. 2006.

ISPITIVAN ZORAN NIKOLIĆ

Suđenje 'Čović-Lijanovići': Ključni svjedok priznao kriminalne radnje

Autor: Dejan Jazvić

SARAJEVO - Unakrsnim ispitivanjem "ključnog svjedoka" tužiteljstva, jučer je pred Sudom BiH nastavljen proces protiv Dragana Čovića, Mate Tadića, četvorice braće Ivanković-Lijanović i Zdravka Lučića.

Sarajevski nadripisar, Zoran Nikolić, odgovarao je na pitanja odvjetnika obrane, koji su se, između ostalog, interesirali i za informacije koje ozbiljno dovode u pitanje njegov kredibilitet. Tako je Nikolić, suočen s tvrdnjama obrane, priznao da već godinama duguje 38.000 maraka članovima obitelji Gaši, bh. javnosti poznatoj po sudjelovanju u obračunima unutar sarajevskog podzemlja. Tijekom unakrsnog ispitivanja Nikolić je priznao i da sestrinoj prijateljici duguje oko 10.000 maraka.

Osporio je, međutim, istinitost tvrdnji iz bilješke komandira specijalne postrojbe MUP-a FBiH, Dragana Vikića, koju je jučer pročitao odvjetnik Zdravko Rajić. Naime, Vikić je u svojoj bilješci prepričao razgovor kojeg je vodio s vlasnikom auto kuće "ASA Auto", Nihadom Imamovićem. Prema ovom dokumentu, Imamović se požalio Vikiću kako ga "kriminalac Nikolić" stalno zove tražeći da mu pozajmi 100.000 maraka, kako bi vratio dug obitelji Gaši.

-E, i taj sud uzima svakog za svjedoka, kazao je u tom razgovoru Imamović.

Tvrdeći kako je jedino točno da on duguje obitelji Gaši određeni novac, Nikolić je kazao kako Imamović zapravo njemu duguje 326 ili 340 tisuća maraka. Priznao je, međutim, da je Imamoviću, neposredno nakon što je ovaj krajem prošle godine saslušan od strane istražitelja, poslao SMS poruku "ti si sljedeći".

Odvjetnici obrane su Nikolića ispitivali i o dugovanjima nekim osobama u Beogradu i RS-u, kao i o njegovim kockarskim sklonostima. Nisu propustili istaknuti i činjenicu da je Nikolić tijekom rada u odvjetničkom uredu Dževada Pazelje napravio niz kaznenih djela, od bavljenja nadripisarstvom do utaje poreza. Na upit odvjetnika je li bio svjestan da čini kaznena djela, nesuđeni pravnik Nikolić je kazao kako nije čitao kazneni zakon.