Večernji list: 12. 01. 2006.

Kirin smjenio šefa zagrebačke krim-policije, moguće nove smjene

Željko Prša, načelnik sektora kriminalističke policije PU zagrebačke, smjenjen je zbog neciviliziranih postupaka prilikom upada policije u prostorije Hvidre, koji se dogodio u ponedjeljak navečer. Njegovu smjenu je predložio Krešimir Šulc, načelnik PU Zagrebačke, nakon čega je Pršu smjestio na poziciju zapovjednika policijske postaje Sevete.

"U toj akciji policija nije prekršila zakon ili svoje ovlasti, no cijeli se slučaj mogao riješiti na način da se u javnosti ne povrijedi ugled policije ili ratnih invalida, kazao je Kirin na današnjoj konferenciji za novinare.

Smjene su izvršene nakon što ih je i sam ministar Kirin najavio u emisiji "Otvoreno", sinoć na HTV-u.

Kirin je dodao kako nisu isključene i još neke smjene unutar PU Zagrebačke, ravnateljstva policije, ali i drugih policijskih uprava. On je posebno naglasio kako je izdao naputak o obzirnom postupanju prema hendikepiranim osobama kojeg se policajci nisu držali.

No, u zgradi MUP-a se, među novinarima, pojavio i jedan od ranije uhićenih članova HVIDR-e Ante Jurendić, koji je ministra i njegove suradnike - ravnatelja policije Marijana Benka i državnog tajnika Ivicu Buconjića nazvao lašcima.

"Ministar nije kazao istinu ni on ni ova gospoda ovdje. Prekoračenja policijskih ovlasti je bilo", ustvrdio je Jurendić, koji se na ulazu u MUP predstavio kao slobodni novinar.

"Mi smo privedeni kao zločinačka organizacija, a ni mišlju nismo pružali pasivni otpor", dodao je Jurendić, član HVIDR-e i čelnik udruge 'Uzdanica '91'.

Kirin mu je odgovorio kako je od HVIDR-e tražio da dostavi svoje dokaze i javno predoče da su policajci postupali protuzakonito. Predbacio mu je i što se HVIDR-a "stavlja u suprotnost hrvatskoj policiji", umjesto da im "dostavi snimke" i olakša posao kako se istina ne bi morala utvrđivati internim istragama.

Ponavljajući da je i njemu u interesu samo da se dozna istina, Kirin je kazao da se, dok je on ministar, hrvatska policija više neće dovoditi pred branitelje.

Pršina smjena, dodao je, samo je prvi korak u raščišćavanju situacije u svim policijskim upravama i Ravnateljstvu, s ciljem da odgovornost počnu preuzimati nadređeni, a ne policajci koji samo izvršavaju njihove zapovijedi.

"Jedna od smjena je danas prva na redu, a druge će uslijediti kada interna istraga bude gotova", kazao je Kirin.

Kako bi ubuduće izbjegli situacije poput ove u prostorijama HVIDR-e, policija će posebnu pažnju uložiti na edukaciju svojih djelatnika, posebno onih više pozicioniranih, rekao je ravnatelj policije Marijan Benko. No, sigurno je da će policija i ubuduće provoditi svaki sudski nalog, dodao je.

Komentirajući najavu Domagoja Margetića da će sporno svjedočenja objaviti na svojim Internet stranicama Benko je rekao da je policija već onemogućila pristup toj snimci na web-u.

(Hina)/(A.Be.)