Jutarnji list: 12. 01. 2006.

Margetić na webu objavio audiozapis Mesićeva svjedočenja u Haagu

Piše: Ivanka Toma

ZAGREB - Unatoč zabrani Haaškog suda, nalogu Županijskog suda u Zagrebu i pokušajima policije da te naloge provede, Domagoj Margetić ipak je objavio audiozapis svjedočenja predsjednika Stjepana Mesića u haaškom procesu generalu Tihomiru Blaškiću. Audiozapis Margetić je objavio večeras na svojim internetskim stranicama, a od prije dvadesetak minuta na te se stranice više ne može ući.

U policiji nisu željeli odgovoriti na pitanje jesu li oni srušili Margetićeve stranice. Iz policijskih i pravosudnih krugova večeras nam je samo poručeno da je nalog Haaškog suda koji zabranjuje objavu tog sadržaja "i dalje na snazi".

Tako je nakon incidenta koji je izbio u ponedjeljak navečer u prostorijama Hvidre, kada se policija sukobila s čelnicima Hvidre i primjenom sile ušla u njihove prostorije kako bi priveli Margetića, danas ponovno izazvan skandal.

Podsjetimo, Margetić je 5. siječnja na svojim internetskim stranicama najavio da će 9. siječnja u prostorijama Resistance Cluba u Zagrebu objaviti audiozapis Mesićeva svjedočenja. Istoga dana dežurni sudac u Haaškome sudu izdao je nalog kojim to zabranjuje te hrvatskim vlastima naložio da Margetića, ali i druge osobe, spriječi u objavljivanju audiozapisa ili transkripata svjedočenja.

Svoj nalog haaški sudac je obrazložio činjenicom da je Mesić svjedočio na zatvorenom dijelu sjednice i da je njegovo svjedočenje tajno. Hrvatsku vladu obvezao je da osigura provođenje naloga i zatražio da se Haag do 11. siječnja obavijesti o tome što je poduzeto.

Županijski sud u Zagrebu, prema zahtjevu iz Haaga, policiji je izdao nalog da spriječi objavljivanje svjedočenja. Policija je Margetića u ponedjeljak najprije tražila u Resistance Clubu, no kada su dobili obavijest da se nalazi u prostorijama zagrebačke Hvidre krenuli su tamo. U pokušaju da uđu u prostorije, policajci su se sukobili s predsjednikom zagrebačke Hvidre Ivanom Pandžom i povjesničarom Antom Jurendićem.

Zbog toga je izbio skandal u koji se uključila i ministrica branitelja, obitelji i generacijske solidarnosti Jadranka Kosor. Cijela afera oko Hvidre Margetića je potisnula u drugi plan. Dok se unutar Vlade raspravljalo o tome je li policija trebala ući u prostorije Hvidre izvršavajući nalog Haaga, Margetić je taj isti nalog uspio prekršiti objavljujući audiozapis Mesićeva svjedočenja na svojim internetskim stranicama.