Glas Istre: 12. 01. 2006.

Imamo mučenika!

General Ante Gotovina može se pokriti ušima jer Hrvatska ima novog mučenika. Dečko se zove Domagoj Margetić, višekratni je uznik i neosporni velikan hrvatskog novinarstva. Ovih dana naš mučenik vodi još jednu od svojih bespoštednih borbi sa zdravim razumom, kako svojim tako i razumom nacije, i - pobjeđuje. Evo, jučer je njegovu konferenciju za novinare popratila jedna od brojnih televizija, i mnoge hrvatske majke sutra će zaplakati nad sudbinom zlatnog dečka. I neće to biti zadnji put da će Domagoj gledati u oko kamere. Haaška optužba zbog otkrivanja identiteta optuženog svjedoka Margetiću je došla kao naručena.

- Vjerujem u poziv istine, a ne u istinu po zadatku, poručuje veliki novinar, a hrvatski puk po tko zna koji put proklinje međunarodni sud za ratne zločine, tu strašnu antihrvatsku ustanovu koja nam želi utamničiti najbolje sinove. Kako je do toga došlo?

Pa eto, dok smo mi zaboravljali s kakvom smo plejadom budala imali posla tijekom 90-ih, Margetić se u birtijama susretao sa svojim informatorima, mrgodnim špijunskim i političkim njuškama, čije karijere smrde na krađu, prijevaru i svinjarije najgore vrste. Oni su ocijenili kad je najprobitačnije velikom novinaru tutnuti u ruke transkripte svjedočenja zaštićenog svjedoka, a Domagoj je nanjušio mučeništvo. Uslijedila je objava materijala u »Hrvatskom slovu«, opskurnom desničarskom listu, koji je, uzgred rečeno, financiralo Ministarstvo kulture. Potom je na njegovu adresu stigla haaška optužba i veliki novinar se našao na svom terenu. Opet je na televiziji mogao lamentirati o veleizdajnicima. Prilika je iskorištena, mediji su popušili priču, ali kako to već biva, nakon nekog vremena zaborav je učinio svoje. Hitno je trebalo pronaći nešto novo te je Domagoj na svojim internet stranicama najavio prezentaciju audio-materijala sa svjedočenjem zaštićenog svjedoka. Hvidra mu je došla kao sjajna scenska kulisa i idealan poligon za treniranje mučeništva.

Ladislav TOMIČIĆ