Vjesnik: 12. 01. 2006.

Zabrane koaliranja s HDZ-om nisu se pokazale najboljima

Na državnoj razini, gdje smo oporba iz vrlo jasnih razloga, promjena neće biti. Ostajemo sa SDP-om i drugim oporbenim strankama

Predsjedništvo HSS-a izabrano na skupštini 17. prosinca u subotu će u Vrbovcu održati svoju konstituirajuću sjednicu na kojoj će se izabrati dva potpredsjednika stranke. Tim povodom o stanju u HSS-u nakon izbora novog predsjednika Josipa Friščića razgovarali smo s članom Predsjedništva Božidarom Pankretićem.

• Ima li na terenu podjele na Tomčićeve i Friščićeve ljude?

- HSS je uspio što nijedna stranka do sada nije. Izbjegli smo podjelu, i to prije same skupštine, jer nije došlo do podjela u organizaciji. Imali smo normalne izbore s dva kandidata, neki su preferirali jednog a neki drugog, ali nije bilo direktnih i grubih podjela kakvih je bilo u drugim strankama. Izuzetno je dobro što je velika većina bila za Friščića, tako da je i nakon skupštine stvar mirna i nije uopće došlo do podjela.

• Očekujete li unutar Kluba HSS-a u Saboru probleme s Tomčićem i njegovom dosadašnjom zamjenicom Ljubidcom Lalić?

- Mislim da će biti sve u redu, što dokazuje činjenica da je Tomčić bio kod Friščića i vrlo jasno rekao da stavlja mandat predsjednika Kluba na raspolaganje, što se i podrazumijevalo. Vjerujem da će suradnja s njim biti korektna, a poznavajući Ljubicu Lalić vjerujem da će ona odrađivati svoj dio posla kao i do sada. Mislim da se ništa bitnog u našim odnosima neće mijenjati, jedino bismo još mogli ići prema povećanju broja zastupnika. Ima određenih najava, da oni koji su na početku bili u našem klubu možda porazmisle o novonastaloj situaciji i vrate se u Klub HSS-a.

• Mislite na zastupnicu češke i slovačke manjine Zdenku Čuhnil?

- Tako je.

• Bivše vodstvo HSS-a zabranjivalo je koalicije s HDZ-om. Jesu li za novo vodstvo stranke takve koalicije na nacionalnoj i lokalnim razinama prihvatljive ili vam SDP ostaje strateški partner?

- Mislim da se ove zabrane koje su bile u prošlom vremenu nisu pokazale najboljima, što svjedoči naš rejting koji je bio u vrijeme skupštine na najnižoj razini u zadnjih desetak godina. Trebamo voditi računa da smo stranka centra i da neke ekstremne lijeve ili desne opcije nisu prihvatljive, ali sa svim strankama treba razgovarati, pri čemu se naša politika treba usmjeriti na rješavanje programskih stvari. Trebamo se koncentrirati na državnu razinu gdje smo oporba iz vrlo jasnih razloga, i tu promjena neće biti. Ostajemo sa SDP-om i drugim oporbenim strankama.

• A nakon idućih izbora, jeste li spremni na koaliranje s HDZ-om?

- Nezahvalno bi bilo prejudicirati iduće izbore, a osim toga naš prvenstveni zadatak je konsolidirati svoje redove da zadržimo sada čvrstih desetak posto i da idemo prema najavljenom cilju, da u roku dvije godine osvojimo 12 do 15 posto.

• Jedan od HSS-ovih problema je slab uspjeh u gradovima. Kako ćete promijeniti tu situaciju?

- Dapače, i o tome će još biti razgovora. Jačanje u gradovima nam je prioritetni zadatak. HSS karakterizira izuzetno dobro razvijena infrastruktura i po županijama smo dobro pokriveni. Grad međutim zahtijeva drukčije funkcioniranje koja se toliko ne temelji na infrastrukturi nego prvenstveno na jakim osobama, što pokazuju neke druge manje stranke s pojedincima kao profiliranim liderima. I mi u tom smislu moramo definirati politiku u većim gradovima, koncentrirati se prema ljudima koji će biti nosioci određenih ideja pa oko njih okupljati određene ekipe. HSS je sada prihvatljiv za mnoge, naročito one koji nisu uključeni u neke stranke i tu vide svoju perspektivu.

• HSS trenutno ima dva počasna predsjednika, Josipa Torbara i Stjepana Radića. Hoće li Zlatko Tomčić, koji je 11 godina vodio stranku, postati treći?

- Odluku o tome donosi skupština pa ne bih o tome govorio. No, da je stvar išla u drukčijem smjeru, to se moglo odraditi na prošloj skupštini, no išlo je tako kako je išlo. Vidjet ćemo kako će članstvo u budućnosti razmišljati o tome.

Marijan Lipovac