Vjesnik: 12. 01. 2006.

Mesić s Putinom o klirinškom dugu

ASTANA - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u srijedu u glavnom gradu Kazahstana Astani bio nazočan inauguraciji predsjednika Nursultana Nazarbajeva, koji je u prosincu prošle godine na predsjedničkim izborima osvojio treći sedmogodišnji mandata.

Hrvatski predsjednik posjet je iskoristio i za niz bilateralnih razgovora. Mesić je o bilateralnim odnosima te nekim otvorenim pitanjima između Hrvatske i Rusije, razgovarao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. »S Putinom sam razgovarao o dva otvorena pitanja, a to je pitanje klirinškog duga, o čemu je sporazum potpisan, ali još nije realiziran, te o pitanju Družbe Adrije«, rekao je nakon razgovora hrvatski predsjednik.

Mesić i Putin dogovorili su se da se realizacija sporazuma o klirinškom dugu riješi što prije, jer je to, kako su kazali, u obostranom interesu. Prema tom sporazumu, Rusija bi Hrvatskoj trebala isporučiti petnaestak višenamjenskih helikoptera, a Rusi bi trebali sagraditi i treći blok termoelektrane Sisak, te hrvatski priključak na plinovod za Mađarsku.

Družba Adria važan je projekt i za Hrvatsku i za Europu kojima trebaju nafta i plin, objasnio je Mesić dodajući da pitanje tog projekta trebaju riješiti vlade i institucije Hrvatske i Rusije.

Hrvatski je predsjednik razgovorao i s gruzijskim kolegom Mihailom Sakašvilijem. [Hina]