Jutarnji list: 12. 01. 2006.

Suđenje Marijačiću i Rebiću 17. i 18. siječnja

Piše: Hina

ZAGREB - Suđenje hrvatskom novinaru Ivici Marijačiću i bivšem čelniku hrvatske vojno-obavještajne službe Markici Rebiću, optuženima za nepoštivanje suda zbog objave imena i iskaza zaštićenog haškog svjedoka, održat će se 17. i 18. siječnja pred Haškim sudom (ICTY).

Prema nalogu suda od 12. prosinca 2005., suđenje će se održati 17. i 18. siječnja pred raspravnim vijećem kojim predsjedava korejski sudac O-Gon Kwon, a predraspravna konferencija također 17. siječnja, uoči početka procesa.

Odvjetnici optuženih ocijenili su kako će dvodnevna rasprava biti dovoljna da tužitelji izvedu svoje svjedoke i dokaze, dok će za dokazni postupak obrane sud trebati zakazati još jednu sjednicu.

Marijačića (48), glavnog urednika zadarskog tjednika "Hrvatski list", ICTY je optužio 26. travnja 2005. za nepoštivanje suda zbog objavljivanja identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću u "Hrvatskom listu" 18. studenoga 2004. Zajedno s njim optužen je i suradnik lista Markica Rebić (54), bivši čelnik vojnoobavještajne službe SIS i nekadašnji predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, koji je prema optužnici Marijačiću predao kopije izjave svjedoka Tužiteljstvu i transkript njegova iskaza sa zatvorene sjednice suđenja Blaškiću 19. prosinca 1997. Radilo se o svjedočenju bivšeg nizozemskog časnika SFOR-a o neuspješnom pokušaju haškog optuženika Miroslava Brale Cicka da se ranije te godine preda SFOR-u u BiH.

"Hrvatski list" objavio je članak pod naslovom "Svjetski ekskluziv - Prvi u svijetu objavljujemo TAJNI DOKUMENT koji pokazuje zavjeru Carle del Ponte protiv Hrvatske". Inkriminirani članak pokazuje da su Marijačić i Rebić otkrili identitet zaštićenog svjedoka i njegov zaštićeni iskaz znajući da krše odredbe ICTY-a, navodi se u optužnici.

Na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom 14. lipnja 2005. Marijačić i Rebić su se izjasnili da se ne osjećaju krivima.

Marijačića pred ICTY-em zastupa zagrebački odvjetnik Marin Ivanović, poznat kao branitelj generala Ante Gotovine, a Rebića odvjetnici Krešimir Krsnik i Veljko Miljević.

Prva optužnica protiv Marijačića i Rebića potvrđena je 26. travnja, a sudit će im se prema navodima iz dopunjene optužnice od 14. listopada 2005. u kojoj se svakoga od njih tereti u jednoj točki za kazneno djelo nepoštivanje suda, za koje je predviđena kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 eura.

Haški sud do sada je izrekao dvije presude zbog nepoštivanja suda, kosovskom Albancu Beqe Beqaju zbog zastrašivanja svjedoka i jednom svjedoku obrane Slobodana Miloševića, koji je odbio svjedočiti kada bivšeg jugoslavenskog predsjednika zbog bolesti nije bilo u sudnici. U oba slučaja izrečena je kazna od četiri mjeseca zatvora, čime je ICTY definirao svoju kaznenu politiku u srodnim predmetima, čije se pokretanje obično opravdava potrebom održavanja procesne discipline.

ICTY je prošle godine za nepoštivanje suda optužio još četvoricu hrvatskih novinara, bivšeg glavnog urednika "Slobodne Dalmacije'' Josipa Jovića, te direktora tjednika ''Hrvatsko slovo'' Stjepana Šešelja i bivše glavne urednike lista Domagoja Margetića i Marijana Križića. Tereti ih se zbog objave imena i iskaza drugog zaštićenog svjedoka sa zatvorene sjednice suđenja Blaškiću u ožujku godine 1998. (Hina)