Slobodna Dalmacija: 12. 01. 2006.

AMERIČKI SAVEZNICI NOVA OTKRIĆA MOGLA BI OSPORITI HAAŠKU OPTUŽNICU PROTIV HRVATSKOGA GENERALA

Gotovina i šef CIA-e Tenet u Šepurinama pripremali Oluju

TAJNA OPERACIJA Tadašnji zamjenik, a poslije ravnatelj CIA-e George Tenet, čak je 20. srpnja 1995. godine posjetio bazu Šepurine kod Zadra, pod krinkom jedne američke tvrtke iz Baltimorea, a za cijelu operaciju navodno nije znao ni ondašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith

Piše: Tomislav KLAUŠKI

Nakon mnogih navoda iz domaćih i stranih izvora o tome da je američka CIA odobrila i nadzirala akciju Oluja, odvjetnički tim Ante Gotovine sada plasira i podatak kako je ta operacija imala i pokroviteljstvo s najvišeg mjesta.

Američki predsjednik Bill Clinton u srpnju 1995. godine, nakon pada Srebrenice i pokolja koji je tamo uslijedio, navodno je osobno naložio tadašnjem zamjeniku ravnatelja CIA-e Georgeu Tenetu da pripremi vojnu akciju u Hrvatskoj, a poslije i u BiH.

Sudjelovali Šušak i Miroslav Tuđman

Učinio je to gotovo u tajnosti, jer za to je znao tek uski krug američkih i hrvatskih državnih dužnosnika iz onog vremena. Uključeni su bili tek neki članovi američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, a s hrvatske strane ministar obrane Gojko Šušak, šef HIS-a Miroslav Tuđman i general Ante Gotovina.

Tenet je čak 20. srpnja 1995. godine posjetio bazu Šepurine kod Zadra, pod krinkom jedne američke tvrtke iz Baltimorea, kako bi organizirao polijetanje američkih bespilotnih letjelica za obavještajni nadzor. Za tu operaciju, prema navodima iz najnovijeg broja Globusa, nije znao ni ondašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith.

Službena potvrda te priče uslijedila je tek 2001. godine, kad ju je u tjedniku Newsweek objavio nagrađivani američki novinar Roy Gutman. Iz ostalih izvora, američkih i hrvatskih, godinama se aludiralo na američku ulogu u Oluji.

Tako je predsjednik Stjepan Mesić govorio kako je "uvjeren da je SAD dao zeleno svjetlo za Oluju", Richard Holbrooke u svojoj knjizi pisao kako su Amerikanci iskoristili hrvatske snage da "obave prljavi posao", dok je Florance Hartmann u svojoj knjizi podsjetila na ulogu privatne tvrtke MPRI, američkih umirovljenih časnika koji su obučavali hrvatske vojnike.

Dokaz za amnestiju hrvatskih generala

Sve te činjenice često su ovih godina spominjane i u hrvatskim medijima, a posve je jasno da će ih odvjetnički tim Ante Gotovine koristiti kao glavni adut u osporavanju haaške optužnice. Ako su Amerikanci odobrili, pripremali i nadzirali operaciju oslobađanja Hrvatske, a zatim i BiH, tada to amnestira hrvatske generale od odgovornosti za počinjene zločine.

Sada se u cijelu priču uvodi i Clintonov izaslanik George Tenet, ondašnji zamjenik, a kasniji ravnatelj CIA-e, kako bi uloga SAD-a dobila na težini. Zanimljivo je da je upravo taj George Tenet prije godinu dana bio prisiljen podnijeti ostavku na čelno mjesto u CIA-i nakon istrage američkog Kongresa i otrića da su podaci o iračkom oružju za masovno uništenje kao povod za napad na Irak bili lažirani.

SAD sve opovrgava

Tu istu američku ulogu u Oluji u negativnom kontekstu godinama je spominjala i srpska strana. Srpski političari, mediji i neke nevladine udruge navodili su da je američko zrakoplovstvo štitilo hrvatske snage u napredovanju, pa stoga tvrde da i SAD snosi odgovornost za kasnije zločine nad Srbima, kao i za njihov masovni egzodus iz tzv. SAO Krajine.

Međutim, službeni američki izvori uporno i bez krzmanja demantiraju bilo kakve optužbe da je vlada SAD-a dala odobrenje Hrvatskoj za akciju Oluja, kao i bilo kakvo sudjelovanje američkih obavještajaca, vojnika ili zrakoplova. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Gotovinin odvjetnički tim to dokazati na sudu. Možda pozivanjem Georgea Teneta za svjedoka?

SVJEDOČANSTVO ČASNIK HV-a I SUDIONIK DOGAĐAJA IZ 1995. GODINE O TAJNOJ AKCIJI CIA-inih OPERATIVACA ZA "SLOBODNU":

Iz baze navodili bespilotne letjelice

BLISKI KONTAKT Kad bi Amerikanci htjeli, mogli bi i potvrditi i dokumentirati postojanje suradnje s HV-om uoči Oluje, kaže nam jedna od malobrojnih osoba koja je tijesno surađivala s CIA-inim operativcima na tajnom zadatku u Šepurinama

Piše: Davorka MEZIĆ

Kad bi Amerikanci htjeli, mogli bi i potvrditi i dokumentirati postojanje suradnje s našom vojskom uoči oslobodilačke akcije Oluja. Postrojba koja se pripisuje CIA-i, koja je bila smještena u Gardijskom središtu u Šepurinama, raspolagala je, zahvaljujući svojim bespilotnim letjelicama, izvanrednim i nadasve preciznim podacima.

Najprije bili na Braču

Pouzdano je da je general Ante Gotovina imao pristup i pripadnicima te postrojbe i njihovim podacima - kaže nam jedan od sudionika u tadašnjim, za Hrvatsku iznimno važnim zbivanjima, jedna od malobrojnih osoba koja je imala bliske kontakte s američkim operativcima na tajnom zadatku u Šepurinama.

U taj Centar za specijalističku obuku američka je postrojba stigla početkom 1995. godine. Prethodno je bila na Braču, ali je "provaljena" i potom se preselila u Šepurine, gdje je bila smještena "u žici" unutar samoga centra. Desetak operativaca boravilo je u kontejnerima kojima je pristup bio strogo zabranjen, a letjelice su, također uz zabranu pristupa, kad nisu bile u uporabi, bile zatvorene u hangaru uz pistu.

Navođene su satelitskom navigacijom, pokrivale su cijelo područje tadašnje takozvane SAO Krajine i dio Bosne. Snimke dobivene preko njihovih kamera operativci su danonoćno pratili na ekranima i pohranjivali. Vidjelo se i snimalo sve: položaji neprijateljskih snaga, razmještaj svake pojedinačne postrojbe, oprema i tehnika.

Snimke su bile toliko precizne da si, kaže nam naš sugovornik, mogao izbrojiti svakog čovjeka i svaku cijev. Bili su to izuzetno vrijedni podaci, bitni pogotovo u planiranju akcija.

Rijetko izlazili iz baze

Postrojba je Šepurine napustila poprilično nakon Oluje, do tada su kamere s letjelica snimale kontinuirano, kako uoči, tako i tijek cijele akcije pa se Amerikanci danas nikako ne mogu praviti da nisu ništa vidjeli i znali - zaključuje taj časnik Hrvatske vojske.