Glas Istre: 12. 01. 2006.

BUDUĆNOST EMISIJE OVISI O DANAŠNJEM SASTANKU S RAVNATELJICOM HTV-a MARIJOM NEMČIĆ

»Latinica« o Tuđmanovoj ostavštini zadnja?

Urednik Denis Latin nastavak emitiranja uvjetuje uredničkom slobodom

ZAGREB - Iako je glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić odlučio o nastavku emitiranja »Latinice«, dijelovi njegove odluke o postavljanju urednika koji bi nadgledao rad Denisa Latina mogli bi rezultirati time da se »Latinica« naposljetku ipak ne vrati u svoj termin ponedjeljkom i da sporna Tuđmanova ostavština bude zadnja koja je emitirana.

S Prisavlja se tako može čuti da Latin nije sklon pristati na urednički nadzor, tim manje što je za to mjesto najizgledniji kandidat urednik mozaičkog programa Velimir Đuretić, čiji su odnosi s Latinom daleko od dobrih. U redakciji »Latinice«, naime, Đuretiću se na dušu stavlja cenzuriranje desetak emisija iz devedesetih poput onih o imidžu političara, »Dinamu« i »Hajduku«, pornografiji, Stipi Šuvaru, ali i skidanje s programa »Latinice« o deustašizaciji 2002., zbog koje je naposljetku Đuretić i maknut s mjesta Latinova urednika.

Zbog svega toga Latin će, navodno, na današnjem sastanku s ravnateljicom HTV-a Marijom Nemčić nastavak emitiranja »Latinice« uvjetovati svojom potpunom slobodom djelovanja. S druge strane, prozvani Đuretić, napomenuvši da nikakvu ponudu službeno još nije dobio, kaže da ne bi bezuvjetno pristao na eventualnu ponudu, a optužbe za cenzuriranje odbacuje navodeći da je urednički intervenirao samo kada su bili kršeni postulati novinarskog posla.

- Smiješno mi je da se obavljanje uredničkog posla izjednačava s cenzurom. Mislim da Denisov problem sa mnom leži u činjenici što meni ne može, kao drugima, proguravati loptu kroz noge. Što se tiče mojih uvjeta za eventualno preuzimanje toga posla, to bi prije svega bilo emitiranje »Latinice« uživo jer snimanje unaprijed podrazumijeva i montažu, a ona može dovesti do manipulacije. Osobno u »Latinici« ne bih želio Latina kao skretničara, ne bih ga želio kao nositelja projekta, nego kao aktivnog urednika uključenoga u nastajanje emisije. Ne bih želio ni priloge s tezom, a nipošto ne bih htio »Latinicu« koja ne bi išla uživo, kaže Đuretić te zaključuje da on ne mora biti Latinov urednik, ali ako bude - to su uvjeti pod kojima bi se »Latinica« emitirala.

Z. MAMIĆ

Galić pooštrio odluku

Dio Galićeve odluke u kojem se redakciji »Latinice« prijeti otkazima iznenadio je članove posebnog povjerenstva na čije se zaključke Galić poziva u obrazloženju svoje odluke, ponajviše zbog činjenice da je njihov zaključak bio da sporna »Latinica« nije bila ni bolja ni gora od ostalih »Latinica«.

Predsjednik povjerenstva Joško Martinović kratko je rekao da njihova odluka nije »ni sadržajem ni tonom bila tako oštra«, a uspoređujući zaključke povjerenstva s Galićevom odlukom, da se vidjeti da je, u formulacijama, zbrčkanost priloga prešla u neprofesionalnost, nejasna urednička odgovornost u potrebu postavljanja posebnog urednika te da je svemu tome dodana i prijetnja otkazom.