Glas Istre: 13. 01. 2006.

UPAD POLICIJE U PROSTORIJE ZAGREBAČKE HVIDRE JUČER U BANSKIM DVORIMA DOBIO SASVIM NEOČEKIVANI EPILOG NA SUSRETU PREDSJEDNIKA I PREMIJERA

Sanader iznudio skidanje tajnosti s Mesićeva svjedočenja u Haagu

Ovakav je razvoj događaja najavio član predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang, koji je upravo predsjednika Republike označio ključnim krivcem za naguravanje policajaca i članova Hvidre

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić zatražit će od Haaškog suda skidanje oznake tajnosti s njegovog svjedočenja pred tom institucijom. Tako bi svjedočenje i službeno bilo dostupno hrvatskoj javnosti.

O skidanju oznake tajnosti razgovarali su jučer ujutro u Banskim dvorima predsjednik Mesić i premijer Ivo Sanader, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću. Na tom je redovitom radnom sastanku Sanader predložio Mesiću da zatraži od Haaškog tribunala skidanje oznake tajnosti sa svog svjedočenja, što je predsjednik i prihvatio. No, tijekom jučerašnjeg dana još se nije znalo kad će Mesić takav zahtjev uputiti u Haag. U Uredu za odnose s javnošću Haaškog suda rečeno nam je tek da službeni zahtjev nisu primili te da bi o tome trebalo odlučiti ad hoc Vijeće suda.

Tako je upad policije u ponedjeljak navečer u prostorije Hvidre dobio sasvim neočekivani epilog. Počelo je s neugodnostima Vlade Ive Sanadera suočene s bijesom dijela branitelja koji su je optuživali da neopravdano na njih šalje policiju, a zasad je, osim smjenom načelnika kriminalističke policije Željka Prše, rezultiralo gotovo iznuđenom Mesićevom odlukom da zatraži skidanje oznake tajnosti sa svojeg haaškog svjedočenja. Naime, ako je vjerovati priopćenju, ispada da je predsjednik Republike samo poslušao premijera, koji mora pokušati nekako sanirati sve veći jaz između Banskih dvora i braniteljske populacije.

Zanimljivo je pritom da je ovakav razvoj događaja najavio član predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang, koji je upravo Mesića označio ključnim krivcem za naguravanje policajaca i članova Hvidre.

- Problem je u Mesiću. Ako predsjednik ima čistu savjest u vezi sa svojim svjedočenjem, onda bi trebao tražiti od Haaškog suda da skine oznaku tajnosti. Tako bi sve bilo riješeno, ustvrdio je Hebrang prije dva dana. I doista, Mesić se vratio iz dalekog Kazahstana, odmah otišao u sjedište Vlade i tamo, valjda suočen sa snagom Sanaderovih argumenata, prihvatio premijerov prijedlog.

Ivica Račan, predsjednik SDP-a i bivši premijer, po vlastitim riječima, nikada s Mesićem nije razgovarao o eventualnom skidanju oznake tajnosti s njegova svjedočenja niti mu je to sugerirao, iako smatra da je dobro da je predsjednik tako postupio. Ipak, Račan vjeruje da je cijela priča samo nastavak dosadašnjeg stila vladanja Ive Sanadera.

- Nema ništa novog. Sve je to samo nastavak politike kakvu ova Vlada vodi od početka. To znači da stvore jedan problem, u ovom slučaju postupanje policije prema braniteljima, a onda, da bi to »zabašurili«, otvore potpuno novu temu, rekao je Račan. Dodao je da se Sanader onda predstavlja kao onaj koji energično rješava problem, a sam ga je proizveo, što mu, uvjeren je Račan, »vrlo dobro uspijeva, zahvaljujući i medijima«. Šef SDP-a kao primjer takve »metodologije« vladanja navodi i Sanaderova nastojanja da problem pogodovanja Banskih dvora Vladi Zecu neutralizira otvaranjem teme o curenju transkripata sa zatvorene sjednice Vlade.

Podsjetimo, zbog objavljivanja Mesićeva svjedočenja vode se procesi protiv Domagoja Margetića, Josipa Jovića, Marijana Križića i Stjepana Šešelja, koje se tereti za nepoštivanje Haaškog suda. Po mišljenju pravnog stručnjaka Ive Josipovića, eventualno skidanje tajnosti sa svjedočenja ne može poništiti odgovornost onih koji su prekršaj napravili još dok se dokument i ime zaštićenog svjedoka nisu smjeli objavljivati. Pitanje je, međutim, koliko će takvi postupci za sam Sud imati smisla u novim okolnostima. Josipović dodaje da će Mesićev zahtjev imati puno snažnije unutarnjopolitičke, nego pravne implikacije.

Josip Jović, novinar »Slobodne Dalmacije«, rekao je pak da je Mesićeva odluka dobrodošla, ali je stigla kasno.

- Trebao je to učiniti puno ranije. Onda bi bili izbjegnuti svi problemi i neugodnosti za novinare, a sam Mesić dobio bi na demokratskom imidžu, ističe Jović. Ujedno smatra da Sanader nije »istrčao« s tim prijedlogom, nego da su predsjednik i premijer ranije dogovorili takvu inicijativu, ali dodaje i da nije siguran da se radi o autohtonoj odluci državnog vrha, već pretpostavlja da je i ta inicijativa došla iz Haaga.

S. ABRAMOV, D. CIGLENEČKI, I. FRLAN

Predsjednik nije tražio zaštitu

Premijer Sanader nikad se ranije nije založio za ukidanje zabrane objave Mesićevog svjedočenja. »Izvršna vlast ne smije se miješati u pravosuđe«, sve je što je Sanader rekao o Jovićevim problemima s Haaškim sudom.

Mesić, pak, otkad je postao predsjednik Republike ponavlja da »nije tražio nikakvu zaštitu Haaškog suda pa nema ništa protiv objavljivanja svjedočenja«. Nije, međutim, dosad taj svoj načelni stav formalizirao u zahtjev Sudu.

Mlinarić ranije nije reagirao

Predsjednik SDP-a Ivica Račan osudio je jučer eventualno prekoračenje policijskih ovlasti u postupanju prema članovima zagrebačke Hvidre, ali i upozorio da MUP ranije nije reagirao sankcijama za svoje djelatnike u sličnim situacijama.

- Svojedobno sam uputio pismo ministru Marijanu Mlinariću u kojem sam iznio niz slučajeva prekoračenja ovlasti policije, ali nisam dobio nikakav odgovor niti je, koliko ja znam, bilo što poduzeto, rekao je Račan.