Glas Istre: 13. 01. 2006.

POLICIJSKI SINDIKATI OŠTRO SE SUPROTSTAVLJAJU UPLITANJU POLITIKE U RAD POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Jagić: Ovo je svojevrsni lov na vještice

Žalosno, kaže Dubravko Jagić na smjenjivanje i prozivanje policajaca koji su sudjelovali u akciji privođenja Domagoja Margetića

ZAGREB - Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić jučer je oštro osudio napade na policijske službenike koji su u ponedjeljak navečer priveli Domagoja Margetića iz prostorija Hvidre.

- Ovo je nova hajka na policijske službenike, svojevrsni lov na vještice. Ogorčen sam što se politika još jednom miješa u policijski posao i što se političke borbe lome na policijskim službenicima. Sindikat će stati iza svojih članova, i ne samo iza njih, već i iza svih policijskih službenika, rekao je Jagić. Čudi se stavu dijela javnosti i političara, koji od policije najprije traže da rade svoj posao, a kada to naprave, ni to ne valja.

- Zar su Hvidrine prostorije eksteritorijalne? Sad se priča o tome da je to bio napad na branitelje, kao da policajci nisu branitelji. Radilo se o normalnom javnom prostoru i sve što su policajci radili bilo je u skladu sa zakonima i Ustavom. Ne mogu postojati jednaki i jednakiji, smatra Jagić.

Predsjednik najvećeg policijskog sindikata u državi osupnut je i reakcijom Ministarstva, koje je na kraju smijenilo načelnika zagrebačkog sektora krim-policije.

- Jednom riječju: žalosno. Treba prestati manipulirati policijom, ministar Ivica Kirin trebao bi stati u obranu svakog svog djelatnika, a politiku pustiti na stranu, zaključuje Jagić. S njegovim se mišljenjem u načelu slaže i Zdravko Lončar, čelnik drugog velikog policijskog sindikata, Nezavisnog sindikata policije. Njegova je prva reakcija bila: »Nemila situacija«.

- Ljudi su radili svoj posao, prema svim nalazima sve je bilo u zakonitim okvirima, rekao je Lončar. Smatra da je bespredmetno prozivati policiju za napad na branitelje. Jer, kako kaže, on sam je branitelj, kao i gotovo 80 posto sastava policijskih jedinica.

D. R.