Večernji list: 13. 01. 2006.

HRVATSKA SAMOUPRAVA Odvjetnici najavili izvođenje pet svjedoka

Miroslav Prce bit će sam sebi svjedok

Autor: Eldina Medunjanin

SARAJEVO - Bivši ministar obrane Federacije BiH, Miroslav Prce, najavio je jučer da će sam svjedočiti u svoju obranu pred Sudom BiH u predmetu koji se zbog optužbi za ugrožavanje obrambene moći Federacije BiH, vodi protiv njega i bivšeg dozapovjednika Vojske FBiH, Dragana Čurčića.

Nedostaju prijevodi

U procesu poznatom kao “hrvatska samouprava” završeno je izvođenje dokaza i svjedoka optužbe, a u nastavku svjedočenja, 18. i 19. siječnja, pred sudom bi se trebali pojaviti svjedoci obrane. Kako su na jučerašnjem ročištu najavili odvjetnici obrane, Žarko Bulić i Midhat Kočo, oni će izvesti ukupno pet svjedoka. Kočo, koji zastupa Čurčića, najavio je svjedočenje samo jedne osobe, dok će odvjetnik Bulić izvesti četvoricu svjedoka, uključujući i samog Miroslava Prcu.

Iako je obrana obojice optuženika još 9. siječnja dostavila svoje materijalne dokaze, većina tih dokumenata do jučer nije bila prevedena na engleski jezik, pa samim tim stranci, koji dominiraju u tužiteljstvu i sudskom vijeću, nisu mogli ostvariti uvid u dokazne materijale obrane.

Bez zamjerki na imena

Radi brzine i efikasnosti postupka, obrana bi trebalo da do 16. siječnja dostavi Sudskom vijeću reducirani spisak pismenih dokaza. Tužitelj Drew Angel nije imao zamjerke na spisak svjedoka koji će biti saslušani, ali je kazao da će uložiti prigovor na mnoge dokaze koje je obrana dostavila sudu. Radi se o neki novinskim člancima koji su priloženi i koji ne mogu biti tretirati kao dokaz, mišljenje je tužitelja.

Sudsko vijeće je na zadnjem ročištu u prošloj godini odbilo zahtjev tužiteljstva za izvođenje dodatnih dokaza i svjedoka u ovom procesu. Na poziv tužiteljstva, kao svjedoci u predmetu “hrvatska samouprava” pojavili su se neki od najviših federalnih i državnih dužnosnika iz tog razdoblja.