Jutarnji list: 13. 01. 2006.

Zbog oprosta Zecu država ostala bez svih 60 mil. kn

Pišu: Hrvoje Appelt, Kazimir Balog

ZAGREB - Iako Kamen Ingrad nije uplatio ni jednu ratu od 34,1 milijun kuna za ilegalno vađenje mineralne sirovine, doznajemo iz Središnjeg ureda za upravljanje državnom imovinom, Republika Hrvatska od te tvrtke neće potraživati puni iznos duga, koji je prije nagodbe iznosio 60 milijuna kuna!

Država zadnja u redu za naplatu

- Ugovor je sklopljen na temelju odluke Vlade, a zadužnice Kamen Ingrada iznosile su 34,1 milijun kuna. Kako Kamen Ingrad nije uplatio ni jednu ratu, mi smo Ministarstvu financija predali zadužnice na naplatu. Budući da je Vlada donijela odluku o oprostu, a nije se osigurala u slučaju da dužnik ne plati, onda to ide tako. Središnji ured za upravljanje državnom imovinom radi po nalogu Vlade - rekao nam je glasnogovornik Vedran Kukavica.

Ni 34,1 milijun kuna duga Republika Hrvatska neće moći naplatiti prije ostalih koji su pokrenuli instrumente naplate, a u ovom trenutku ih ima najmanje 300-tinjak. Prije isplate zadužnica te tvrtke koje se nalaze u Ministarstvu financija, naime, trebaju se naplatiti svi oni koji su instrumente naplate predali prije države.

Budući da na računu Kamen Ingrada nema novca, država se najvjerojatnije neće naplatiti pa joj jedino preostaje da zbog nepoštivanja ugovora tuži Kamen Ingrad. No, kako doznajemo, Ministarstvo financija to još nije učinilo.

Nemaju se iz čega naplatiti

Stoga se opravdano postavlja pitanje je li hrvatska vlada uputila tek ispraznu prijetnju kako će prisilnom naplatom utjerati 34,1 milijun duga Kamen Ingrada ili je to stvarna nakana da se rasplete taj slučaj.

Neki naši izvori skloniji su prvoj tvrdnji jer u ovom trenutku ni država, a ni brojni drugi vjerovnici nemaju se iz čega naplatiti. Druga je stvar veliki broj vjerovnika koji su daleko prije hrvatske države podnijeli zahtjeve za ovršni postupak ili prisilnu naplatu od Kamen Ingrada. Osim toga, tvrdi nam naš izvor, Vlado Zec vrlo vješto manipulira nedorečenostima zakonskog sustava.

Prema zakonu, naime, osam dana od podnošenja zahtjeva za ovršni postupak prema dužniku pred Trgovačkim sudom dovoljno je podnijeti prigovor i napisati “ja se ne slažem...” i postupak se prekida i počinju vještačenja i parničenja koja traju godinama. Najkvalitetniji izlaz za Kamen Ingrad bio bi stečajnog postupka.

Hebrang potpisao dan nakon operacije?

Samo jedan dan nakon teške operacije raka prostate u Innsbrucku, otkriva tjednik Feral Tribune, Andrija Hebrang, tadašnji potpredsjednik Vlade, u javnobilježničkom uredu Duška Sudara u Zagrebu potpisao je s Vladom Zecom ugovor o oprostu 34,1 milijun kuna. U tom dokumentu nema datuma, a Feral upozorava da je Hebrang u to vrijeme bio u Austriji. Komentar Andrije Hebranga nismo uspjeli dobiti jer se nije javljao na mobitel. (H. A.)