Večernji list: 13. 01. 2006.

HDZ BiH optužuje HDZ i Sanadera za probleme u odnosima sa EPP

SARAJEVO - Predstavnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) optužili su Hrvatsku demokratsku zajednicu Hrvatske (HDZ) i njezina predsjednika Ivu Sanadera da stoje iza odluke Političkog odbora Europske pučke stranke (EPP) o zamrzavanju statusa promatrača HDZ-a BiH u ovoj skupini europskih stranaka.

Sarajevsko "Oslobođenje" prenijelo je u četvrtak izjavu glasnogovornika HDZ-a BiH Miše Relote koji je za taj list ustvrdio da su "predstavnici HDZ-a Hrvatske lobirali za isključenje HDZ-a BiH iz EPP".

"Zahvaljujući članicama EPP iz Njemačke, to nije prihvaćeno no nađen je kompromis tako da je HDZ-u BiH samo zamrznut status", kazao je Relota komentirajući odluku Političkog odbora EPP donesenu u utorak.

Promatrački status HDZ-a BiH u EPP-u je suspendiran sve dok traje sudski proces protiv Dragana Čovića optuženog za zloporabu položja i carinske prijevare povezane s tvrtkom "Lijanovići".

Politički odbor EPP ostavio je mogućnost automatskog reaktiviranja promatračkog statusa HDZ-u BiH podnese li Čović ostavku na dužnost stranačkog predsjednika, što je on do sada odlučno odbijao i zbog čega je i eskalirao njegov sukob s dojučerašnjim stranačkim suradnicima Božom Ljubićem i Martinom Ragužem.

Na zasjedanju Političkog odbora EPP-a održanog u Bruxellesu u ime HDZ-a BiH sudjelovao je tajnik ove stranke za međunarodne odnose Anton Rill.

Rill koji obnaša i dužnost doministra vanjskih poslova BiH izjavio je da je očekivao "svašta" na tom skupu pa se krajnjim ishodom može biti zadovoljan.

"Naš je status zamrznut dok ne riješimo unutarnje stvari, zapravo do kraja procesa protiv predsjednika Čovića ili drukčije, no bitno je da to riješimo sami", kazao je Rill.

On ističe kako su tijekom rasprave o HDZ-u BiH u Bruxellesu tu stranku podržali predstavnici Stranke demokratske akcije BiH (SDA) te narodnih stranaka iz Švedske i Norveške.

Rill je izrijekom ustvrdio da su proteklih mjeseci HDZ i njegov predsjednik Sanader imali bitan utjecaj na odnose između HDZ-a BiH i EPP-a.

"Predsjednik EPP Wilfried Martens je govoreći o tome što se događalo u HDZ BiH kazao, citiram, da je imao 'dugotrajne konzultacije sa Sanaderom'", izjavio je Rill.

Glasnogovornik HDZ-a BiH Relota tvrdi pak kako Sanaderova uloga u cijeloj priči "nije sasvim jasna".

Relota tvrdi da unutar HDZ-a nema jedinstvena stava o stanju u HDZ BiH te dodaje da su neki lobirali u Sanaderovo ime iako nije jasno kakvo je osobno stajalište hrvatskog premijera.

Relota je ipak potvrdio da između dviju stranaka postoji "nerazumjevanje" koje traje još od izbora u Hrvatskoj kada HDZ nije dopustio HDZ-u BiH da sam odredi kandidate za saborsku listu za dijasporu.

"Oni (HDZ) su navikli davati direktive koje ćemo mi ovdje izvršavati. Mi jesmo za suradnju ali nismo za podanički odnos", zaključio je Relota.

(Hina)