Feral Tribune: 13. 01. 2006.

FERAL ISTRAŽUJE: KAKO SE ZAŠTITARSKE TVRTKE ISPOSTAVLJAJU JEDNIM OD NAJVAŽNIJIH AKTERA HRVATSKE POLITIKE

OD IZBORA DO PALICA

Ivica ĐIKIĆ / Surađivao: Igor LASIĆ

Nabildane mladiće u kožnim je kaputima u politiku, na velika vrata, uveo Branimir Glavaš, koji je u travnju 2002. na Sedmi opći sabor HDZ-a doveo pripadnike Borbaš Securityja, koji su umnogome doprinijeli da Ivo Sanader porazi Ivića Pašalića. Zaštitare je, nema dugo, koristio i dubrovački HDZ za osvajanje vlasti na županijskoj razini, zatim velikogorička koalicija SDP-a i HSP-a, dok su u Požegi ovih dana angažirane čak dvije zaštitarske skupine kako bi se produžila vladavina HDZ-ova župana Ante Bagarića. U Sisku su zaštitari nedavno “osigurali” HSP-ovu operaciju smjenjivanja SDP-ovca Davorka Vidovića

Kako je krenulo, uskoro bi zaposlenici zaštitarskih tvrtki, umjesto tzv. glasača, mogli postati odlučujućim faktorom u kreiranju hrvatske političke i gospodarske scene: uostalom, friška iskustva iz nekolicine ovdašnjih gradova kazuju da je najefikasniji način za postizborno osvajanje vlasti ili nametanje svoje volje unajmljivanje plaćenika s opasnim fizionomijama i izbrijanim lubanjama koji će provesti sve što im trenutačni gazda naredi i koji se pritom neće osvrtati na demokratske uzuse, jer oni s demokracijom imaju taman onoliko veze koliko i magisterij Ante Đapića sa znanstvenom originalnošću. “Upotreba zaštitara u političkom životu svjedoči o svojevrsnom porazu politike i govori da politika sve više funkcionira kao medij dokazivanja sile i moći, a ne kao poligon za sučeljavanje mišljenja i ideja”, misli Davorko Vidović, donedavni SDP-ov gradonačelnik Siska, u čijem su svrgavanju zapaženu ulogu odigrali i djelatnici lokalne zaštitarske firme. “Tim nasilnim metodama politika se svodi na samo jednu dimenziju, a to je dimenzija grabljenja ili očuvanja vlasti pod svaku cijenu.”

Zaštitari desnice

Vidović veli da se s aktivnom ulogom zaštitara u političkom životu prvi put susreo sredinom devedesetih godina, kad je bio SDP-ov izaslanik na izbornoj konvenciji Hrvatske seljačke stranke kojoj je tada na čelo došao Zlatko Tomčić, no priznaje da je nabildane mladiće u kožnim kaputima u politiku, na velika vrata, uveo Branimir Glavaš. Zbilo se to u travnju 2002. godine, na Sedmom općem saboru HDZ-a, kad je Glavaš u zagrebačku Koncertnu dvoranu “Lisinski” doveo odred pripadnika osječkog Borbaš Securityja koji su, prema jednodušnoj ocjeni, umnogome doprinijeli da Ivo Sanader porazi Ivića Pašalića.

“To je, vjerojatno, bio ključni moment za sve kasnije upotrebe zaštitara u političke svrhe", kaže Vidović, "jer kad se vidjelo da može Sanader, i da mu se zbog toga ništa nije dogodilo nego je postao miljenikom međunarodne zajednice, onda su i drugi pomislili da mogu činiti isto i da im nitko neće prigovoriti.”

I bilo je tako. Dubrovački HDZ, predvođen Nikolom Obuljenom, angažirao je zaštitare iz Splita da bi osvojio vlast u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, nakon što je tamošnji HSP-ov vijećnik Mišo Veraja – prema tvrdnjama iz HSP-a i HDZ-a – podnio ostavku na vijećnički mandat, premda je sam Veraja tvrdio da je njegova ostavka falsificirana. Velikogorička vladajuća koalicija, koju vode SDP i HSP, unajmila je zaštitare da spriječe ulazak bivšem HSP-ovu vijećniku Ivanu Brdeku na sjednicu Gradskog vijeća, jer je dotični imao namjeru izigrati stranački koalicijski plan i osigurati HDZ-u nastavak vladanja Velikom Goricom. U Požegi su, pak, združeno djelovale dvije zaštitarske skupine s ciljem da se izglasa županijski proračun i da se produži dugogodišnja vladavina HDZ-ova župana Ante Bagarića: rečeni je župan, naime, angažirao nekoliko djelatnika tvrtke Sokol Marić, dok je Anto Đapić u Požegu poslao svog vozača i tjelohranitelja Franju Gavrana koji je sa sobom poveo kompanjone iz zagrebačkog i čepinskog podzemlja, e da bi njihove fizionomije, boja odjeće i debljina policijskih dosjea bili argument u korist koalicije okupljene oko župana Bagarića. U Sisku se ponovio sličan scenarij, te je opet Đapićeva partija imala ključnu ulogu i u vrbovanju SDP-ovih vijećnika i u organiziranju zaštitarskih odreda čija je funkcija bila isključivanje nepredviđenih situacija u operaciji smjenjivanja Davorka Vidovića.

“Ne radi se o slučajnosti, ni o sporadičnoj pojavi, niti o pojavi izoliranoj od bitnih obilježja, trendova i silnica hrvatskog političkog života, nego upravo obrnuto”, kaže Dražen Lalić, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. “Pritom možemo uočiti da se zaštitari koriste gotovo isključivo na razini lokalne politike i najvećim dijelom to čine desne stranke. To je pokazatelj bolesnog stanja sadašnjeg političkog života i demokracije u Hrvatskoj. Demokracija kod nas razmjerno dobro funkcionira u opni političkog života na nacionalnoj razini; čim se malo zagrebe po njoj, otkriju se ne samo autoritarne i korupcijske tendencije, nego čak i one militarističke. Na površini, Hrvatska je demokratski uređena zemlja. Ali, kad se malo uđe u dubinu, nailazimo na manipuliranje tom demokracijom. A stanje demokracije ne ogleda se u visokim političkim salonima i na Pantovčaku ili u Banskim dvorima, nego u provinciji, u tamošnjim vatrogasnim domovima i domovima kulture.”

Vlast po svaku cijenu

Političke krize u kojima su intervenirali djelatnici zaštitarskih firmi ili stranačke pristaše nešto opasnije vanjštine redovito su završavale pozitivnim ishodom za onu stranu koja je pribjegavala toj metodi rješavanja proceduralnih problema, a najam namrgođenih mladića – izuzev u slučaju svojedobnog unutarhadezeovskog rata – plaćan je javnim novcima što su predviđeni za održavanje županijskih i gradskih skupština ili, pak, tajnim obećanjima dugoročnijih poslova na zaštiti javnih objekata u određenoj sredini. “Korištenje zaštitarskih tvrtki u političke svrhe uzelo je tolikoga maha i postalo je toliko normalnom pojavom da su i meni neki koalicijski partneri i stranačke kolege predlagali da uzmem zaštitare i da tako onemogućim promjenu vlasti u Sisku. Osim toga, pitanje koje mi dobronamjerni ljudi posljednjih dana najčešće postavljaju glasi ovako: zašto ti, Davorko, nisi kupio onu dvojicu vijećnika, odnosno, zašto im nisam ponudio više? To vam dovoljno govori što se sve počelo smatrati normalnim i u što se izrodila politika u Hrvatskoj", kazuje Davorko Vidović.

Njegov partijski kolega i velikogorički gradonačelnik Tonino Picula nije se, međutim, susprezao od toga da unajmi obrijane i mrke momke koji su odigrali ključnu ulogu u sprečavanju tamošnjeg HDZ-a da se naknadno dokopa vlasti. “Što sam mogao učiniti?”, pita Picula, pa nastavlja: “Mogao sam skrštenih ruku gledati kako HDZ na malverzacijama, prijevarama i ucjenama gradi svoj povratak na vlast u Velikoj Gorici ili sam mogao pozvati zaštitare i obraniti vlast od HDZ-ova nasrtaja koji se temeljio na nelegalnosti i kupovini vijećnika. Odlučio sam se za ovo drugo”. Picula kaže da nije ponosan što se priklonio – uglavnom desničarskoj – metodi očuvanja vlasti, ali smatra da je postupio ispravno i dodaje da, zapravo, priželjkuje nove izbore, jer se ne osjeća dobro u koži gradonačelnika i šefa lokalne koalicije koji vlast brani uz pomoć zaštitara. “Mnoge nenormalne pojave i postupci, uključujući i angažiranje zaštitarskih tvrtki u sučeljavanju različitih političkih opcija, postale su sasvim normalne i uobičajene, što samo svjedoči o općoj nenormalnosti politike i života u Hrvatskoj. Za to je najzaslužnija aktualna vlast, premda ni mi u opoziciji nismo bez grijeha”, smatra Picula i domeće da bi rješenje, barem donekle, moglo biti u promjeni izbornog zakonodavstva.

“U ovim okolnostima, izborni zakon – pogotovo na lokalnoj razini – dopušta puno prostora za djelovanje lokalnim nasilnicima, korumpiranim političarima i stranačkim klanovima", slaže se Lalić, pa zatim objašnjava poruku koju iščitava iz zaštitarskog angažmana u političkim krizama: oni su jednoobrazni, obrijani i nabildani i njihovo je angažiranje jedan od najzornijih pokazatelja da je politička kultura nasilja u mnogim hrvatskim gradovima puno djelotvornija od demokratske političke kulture, a da komuniciranje golim nasiljem u mnogim slučajevima učinkovitije prenosi poruku nego uljuđeno i razložno komuniciranje. “Pritom je većina vlasnika zaštitarskih tvrtki, osim umirovljenog generala Petra Šimca u Splitu, koliko znam, desno orijentirana. Pa čak i ekstremno desno, sudeći prema izjavama nekih od tih ljudi”, veli Dražen Lalić.

Kultura nasilja

Izuzev desničarskih sklonosti i činjenice da više vole izgledati kao stranačke milicije nego kao ozbiljne zaštitarske tvrtke, nema dileme da su mnogi od vlasnika i zaposlenika tih poduzeća puno poznatiji u kriminalnom miljeu (primjerice, Vinko Žuljević Klica koji stoji iza tvrtke Bilić-Erić) nego u poslovnim krugovima i da su najmoćniji zaštitari, poput Zlatka Marića, tijesno povezani s vlašću, pa su u zamjenu za dodjelu kakvog unosnog državnoga posla mimo natječaja spremni na razne načine pomoći režimu kad mu i gdje mu ustreba: od financijskoga pomaganja najvišim državnim dužnosnicima i političkim partijama do odrađivanja prljavih poslova u provinciji.

“Po meni je pogrešno govoriti o nekoj presudnoj ulozi legalnih zaštitarskih firmi u političkim sukobima, jer to nije priča o zaštitarima, nego o stanju naše politike”, smatra Željko Dobranović, predsjednik Hrvatskog ceha zaštitara što okuplja dvjestotinjak tvrtki i oko sedamnaest tisuća i petsto radnika. “Zaštitari se pojavljuju kao sredstvo u rješavanju nekih političkih sukoba, ali sredstvo koje se upotrebljava na legalnoj osnovi, uz pravovaljane ugovore i uz poštovanje propisa. Treba govoriti o onima koji za takvim sredstvima posežu, a ne o zaštitarima.” Davorko Vidović dijeli ovo mišljenje. “Naravno da bit problema nije u zaštitarima, nego u tome što je ovom zemljom zavladao politički pragmatizam koji je izgovor za svakakve radnje i kojemu nitko i ne pokušava postaviti granice. Sve je dozvoljeno i sve je normalno, pa onda nije ni čudno da se građanima gadi politika i da sve političare smatraju nemoralnim osobama”, zaključuje donedavni sisački gradonačelnik.

TO JE NAMA NAŠA BORBAŠ DALA

Osiguravanje političkih skupova i druge intervencije zaštitarskih tvrtki, čije usluge naručuju političke stranke, vrlo su unosan posao. Iz dostupnih dokumenata osječkog HDZ-a, vidljivo je da je samo ta stranka u manje od mjesec i pol dana 2002. godine osječkoj zaštitarskoj tvrtki Borbaš Security uplatila čak 85.910,20 kuna. Iako se radilo o najvišem stranačkom skupu u Zagrebu, usluge spomenutoj tvrtki tada je platio osječki HDZ, na čijem se čelu u to vrijeme nalazio Branimir Glavaš. Radi se, naime, o onom poznatom događaju iz travnja 2002. kada su osječki zaštitari, po Glavaševoj narudžbi i pod njegovom paskom, intervenirali na Sedmom općem saboru HDZ-a u "Lisinskom" i tako osigurali pobjedu Ive Sanadera nad Ivićem Pašalićem.

Osječki HDZ tako je prvi dio računa u iznosu od 36.122 kune platio avansno temeljem računa 02-048-2002 od 28. ožujka 2002., a drugi dio u iznosu od 49.788,20 kuna temeljem računa 02-091-2002., 2. svibnja 2002. godine. Ta stavka uredno je u financijskim knjigama osječkog HDZ-a vođena pod oznakom "izdaci tijekom unutarstranačkih izbora".

Glavaš tada nije štedio novca kako bi osigurao pobjedu Sanadera nad Pašalićem, zbog čega se sada, nakon što je pao u Sanaderovu nemilost, gorko pokajao. Poznato je kako su tada upravo pripadnici spomenute zaštitarske firme iz Osijeka, koje je onamo doveo Glavaš, odigrali presudnu ulogu u kontroli izaslanika, a posebice tokom glasanja i brojanja glasova.

D. HEDL