Glas Istre: 13. 01. 2006.

ZAPOSLENICI T-HT-a PREDVOĐENI SINDIKATOM TELEKOMUNIKACIJA PROSVJEDOVALI PROTIV NAJAVLJENIH 556 OTKAZA

Radnici T-HT-a prijete iskapčanjem telefona

Praćen skandiranjem »Odlazi, Upravo!« predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Josip Pupić najavio je da će, ako T-HT ne pristane na dijalog, promet HT-a svesti na nužni obujam i raditi na štetu kompanije

ZAGREB - Oko tisuću i pol radnika T-HT-a prosvjedovalo je jučer zbog najavljenog otpuštanja 556 radnika, tražeći stopiranje tog postupka ili isplatu otpremnina i do četverostruko viših od iznosa koje višku radnika obećava uprava. Prosvjednici predvođeni Hrvatskim sindikatom telekomunikacija najavili su da će, ako u idućih mjesec dana Uprava ne pristane na dijalog, promet HT-a svesti samo na nužni obujam, a ako ne postignu sporazum s upravom spremni su iskopčati sustav.

- Nećemo rezati kablove. Imamo drugih, zakonskih mogućnosti. Smanjit ćemo promet, radit ćemo štetu ovoj kompaniji sve dok ne bude s nama razgovarala kako treba, poručio je predsjednik sindikata Josip Pupić. »Aktualna je Uprava na čelu s Ivicom Mudrinićem pokazala da ne zna raditi i da treba otići«, nastavio je Pupić ispred zgrade uprave T-HT-a, praćen skandiranjem prosvjednika »Odlazi, Upravo!«. Nesposobnoj je Upravi, zaključio je, pogodovala i Vlada sa svojom nezasitnošću i glađu za profitom.

- Ova je kompanija prebogata da tako otpušta ljude! S 2,3 milijarde kuna dobiti godišnje i rastom prometa pada jedino broj radnika. Samo Vlada uzme više nego što ide za naše plaće. Više od 600 milijuna kuna naše su dividende!, ustvrdio je Pupić te dodao da »višak radnika ne postoji u poslovnom planu HT-a već DT-a« i da »gore u Upravi sjede prodane duše kojima se pridružila i hrvatska Vlada«.

Predsjednik sindikata upozorio je i da HT čeka postavljanje 400 tisuća adsl priključaka te da je kvaliteta i s postojećim brojem radnika na niskoj razini. »Nema razloga za vanjske izvođače, jer znamo i hoćemo raditi«, ustvrdio je Pupić. Sindikalni su zahtjevi stopiranje otkaza, osim onih koji su zbog nove tehnologije neizbježni. Traže, međutim, da se najavljene otpremnine od 270.000 kuna po radniku povećaju na 80 do 100 tisuća eura, koliko svojim radnicima Deutsche Telekom isplaćuje u Njemačkoj.

- Ako Uprava ne odustane od svog programa zbrinjavanja viška radnika i podijeli otkaze, većina će otpuštenih radnika na sudu ostvariti svoja prava, tvrdi Josip Pupić. Na popisu prekobrojnih, naime, većinom su zaposlenici starije dobi pa je sindikat već sudskim putem zatražio obustavu postupka zbog nepoštivanja zakonskih kriterija pri sastavljanju liste viška radnika. U sudskim je sporovima s radnicima u zadnjih pet godina, prema Pupićevim riječima, HT već izgubio milijardu kuna.

Stotine prosvjednika prodefilirale su jučer središtem Zagreba do sjedišta Uprave T-HT-a noseći u rukama transparente s porukama: »Ovo nije Njemačka, već Šukerova pljačka«, »Mudriniću, mudar budi i daj se već jednom probudi«, »Da li ste svjesni koliko smo bijesni«, »Vama lova od profita, nama otkazi i kita«. Pred zgradom T-HT-a u zrak su pustili crne balone s natpisima: »Ovo je prava boja balona«.

Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ

Hrvatskom radniku i njemačka prava

Stanari jedne zgrade u Rijeci nedavno su morali čekati skoro tjedan dana da im netko iz lokalnog telekomunikacijskog centra dođe i popravi telefone »stradale« u nevremenu. Na priključenje MAXadsla, i kad za to postoje tehnološki uvjeti, pretplatnici čekaju više od mjesec dana. A u HT-u se i dalje otpuštaju radnici. Sindikalisti već odavno upozoravaju da nema dovoljno ljudi u terenskim ekipama, da se štedi na opremi, zaštitnoj odjeći, da se nema čime raditi... I sve to u tvrtki koja već desetljećima slovi kao »zlatna koka« i u kojoj gotovo da ni ne treba posebno pametan menadžment da bi se osiguravao profit od kojeg »boli glava«.

Kada je Deutsche Telekom ušao u HT, ova kompanija upošljavala je 11.200 radnika, danas ih ima oko 3.500 manje. Sindikalisti su iznijeli podatak da je plan Nijemaca, koji su u međuvremenu postali i većinski vlasnici, do 2008. smanjiti broj radnika u HT-u na njih 3.500. Jasno je da napredak tehnologije donosi smanjenje broja radnih mjesta, ali sve što se napravilo u HT-ovoj telekomunikacijskoj mreži, posebno u fiksnoj telefoniji, napravilo se do dolaska DT-a. Sada se posluje na »staroj slavi« i izvlači novac, od kojeg manji dio dobiva država da popuni kronično šuplji proračun.

Oni deseci tisuća hrvatskih radnika koji su završili na cesti te nisu dobili ni zarađene plaće, a kamoli otpremnine, možda će slegnuti ramenima nad sudbinom novih 556 radnika HT-a koji su proglašeni viškom, ali će ipak dobiti otpremninu. Pogotovo kad pročitaju zahtjev sindikalista da te otpremnine budu od 80 do 100 tisuća eura, koliko dobivaju radnici DT-a u jednoj Njemačkoj. Međutim, jednom mora doći vrijeme da hrvatskog radnika prestanu omalovažavati i izrabljivati, kako domaći, tako i strani kapitalisti koji, doduše, samo koriste ono što im hrvatske Vlade dopuštaju.

Orjana ANTEŠIĆ