Glas Istre: 13. 01. 2006.

PRIVEDENI ČLAN HVIDRE SVAĐAO SE S MINISTROM KIRINOM TIJEKOM KONFERENCIJE ZA NOVINARE U MUP-u

Smijenjen šef zagrebačke krim-policije

ZAGREB - Premda je postupanje prema invalidima Domovinskog rata donijelo i prvu smjenu - Željko Prša više nije načelnik kriminalističke policije PU zagrebačke - Hvidra nije s tim zadovoljna, što se moglo vidjeti i iz reakcije Ante Jurenića, jednog od pripadnika Hvidre kojeg je policija privela u ponedjeljak, a koji se jučer »prošvercao« na konferenciju za novinare ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina u sjedištu MUP-a u Vukovarskoj ulici.

Naime, nakon što je ministar Kirin pred novinarima objavio da je Prša smijenjen zbog netaktičnog postupanja prema članovima Hvidre te ponovio da policija nije prekršila svoje ovlasti niti je nezakonito upotrijebila fizičku prisilu, Jurenić je započeo verbalni sukob s ministrom.

- Ministar ovdje nije kazao činjenično stanje. Nije kazao istinu, ni on, niti ova gospoda ovdje. Prekoračenja policijskih ovlasti je bilo na licu mjesta. Vi to znate tako dobro kao i svi ovdje, optužio je Jurenić ministra Kirina za laž. Ustvrdio je još da su članovi Hvidre bili privedeni kao pripadnici zločinačke organizacije.

- Prekoračenja ovlasti je bilo, jer smo mi privedeni kao da smo zločinačka organizacija. Pandža je bio priveden kao onaj debeli Olio, a mi drugi kao ostali članovi zločinačke organizacije, iako nismo ni mišlju pružili niti pasivan otpor. Tako se ne privodi. Ako ste vi nama stavili lisice na ruke i osramotili nas, molim vas radite svoj posao i podnesite prekršajne ili kaznene prijave ako imate elemente, a ako nemate, jedna smjena nama ništa ne znači, nastavio je oštro Jurenić. Kirin je na to prilično ljutito uzvratio, što je Jurenića ipak smirilo, pa je odustao od svađe.

- Nemojte mi se tako obraćati. Nisam ja vas pozvao ovamo. Ja sam tu večer razgovarao s gospodinom Pandžom, što ste i vi mogli čuti jer ste bili tamo. I umjesto da mi pomognete i dostavite snimke gdje su policajci kršili ovlasti, mi internim istragama moramo ispitivati svoje djelatnike kao da su ne znam što napravili. Vi sada stavljate branitelje na suprotnu stranu hrvatskoj policiji, a ja to neću dozvoliti. Vi imate svoja prava i možete podnijeti tužbe, kazao je Kirin povišenim tonom.

Prije toga, ministar Ivica Kirin i ravnatelj policije Marijan Benko objasnili su da je načelnik zagrebačke krim-policije Željko Prša smijenjen jer je krim-policija bila odgovorna za provođenje sudskog naloga za sprečavanje Domagoja Margetića u objavi zapisa o svjedočenju zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića s haaškog procesa Blaškiću.

- Margetić je nadziran i moglo se ranije intervenirati, a ne dovesti se u situaciju da se intervenira u Hvidri. U cijeloj akciji policija nije prekoračila svoje ovlasti, no cijeli slučaj se mogao riješiti tako da se ne povrijedi ugled policije ili ratnih invalida, rekao je Kirin.

Smjena Željka Prše neće biti posljednja smjena prouzročena postupanjem u prostorijama Hvidre. Kad unutarnja kontrola dovrši istragu, bit će smijenjeni i ostali koji dijele odgovornost za netaktično postupanje, a ministar unutarnjih poslova najavio je i promjene u ravnateljstvu policije.

S. ABRAMOV

Haaško svjedočenje uklonjeno s interneta

Ravnatelj policije Marijan Benko ponovio je kako je policija u Hvidri provodila sudski nalog.

- Policija će i u budućnosti provoditi svaki sudski nalog, no kako bismo izbjegli situacije poput ove, posebnu pažnju posvetit ćemo edukaciji svojih djelatnika, posebno onih visokopozicioniranih, rekao je Benko.

Što se tiče Margetićeve najave da će haaško svjedočenje zaštićenog svjedoka objavljivati na internetu, Benko je rekao da je ono već uklonjeno s interneta. No, jučer do 13 sati se na Margetićevoj stranici ipak moglo doći do svjedočenja Stjepana Mesića u mp3 formatu. Tek iza toga vremena bio je zabranjen pristup na taj dio stranice kontroverznog Margetića koji se naziva novinarom i haaškim optuženikom.

Borovec novi načelnik

Na mjesto jučer smijenjenog načelnika kriminalističke policije Željka Prše imenovan je Krunoslav Borovec, dosadašnji načelnik Ureda načelnika Policijske uprave zagrebačke. Tu je informaciju Hini potvrdio sam Borovec. Doznaje se da će dosadašnji načelnik Prša sjesti na čelno mjesto policijske postaje u Sesvetama.