Slobodna Dalmacija: 13. 01. 2006.

NEOČEKIVANO - Amnestirao neprijatelje

Piše: Tomislav KLAUŠKI

Stipe Mesić konačno je popustio. Domagoj Margetić, Markica Rebić i ostalo društvo odnijelo je pobjedu. Punih osam godina Mesić je odolijevao priči o tajnom svjedočenju u slučaju Blaškić. Sada je popustio pred harangom Margetića i Hvidre, ali i pred pritiskom premijera Sanadera, čija je (navodno) reformirana stranka u kampanji dijelila taj sporni transkript.

Sada je Mesić dao zeleno svjetlo svim provokatorima i desničarima da krstare Hrvatskom i mašući transkriptom ponovno traže vješanje za haaškog izdajicu. I što je najgore, to će činiti nekažnjeno. Bilo od Haaga, bilo od domaćeg pravosuđa.

Mesić je ovim potezom amnestirao sve svoje neprijatelje, od Margetića i Jovića do Markice Rebića, popustio je pred njihovim pritiskom. Umjesto da pravna država njima stane na kraj i natjera ih da poštuju zakone i Ustav, popustio je upravo predsjednik Republike, poznat po zauzimanju za principe.

Nakon što je preživio Tuđmanovu harangu i pučističke mitinge iz 2000. godine, Mesić je popustio upravo pred provokatorom tipa Domagoja Margetića. Zašto? Zar je ovo signal da se na ulici, kršenjem zakona i prijetnjama "samoorganiziranjem" može natjerati premijera i predsjednika države da ustupe? Što nam slijedi nakon toga?

PRIHVATIO SANADEROV PRIJEDLOG PREDSJEDNIK REPUBLIKE POPUSTIO NAKON OSAM GODINA

Mesić odustao od oznake tajnosti na haaškom svjedočenju

ZAHTJEV HAAGU Dogovor između Stjepana Mesića i Ive Sanadera je pao u četvrtak, na jutarnjem sastanku u Banskim dvorima, nakon kojega će zahtjev za skidanjem oznake tajnosti biti upućen Haaškom sudu

ZAGREB - Nakon punih osam godina pritisaka predsjednik Republike Stjepan Mesić napokon je popustio i prihvatio prijedlog premijera Ive Sanadera da se s njegova haaškog svjedočenja u slučaju Blaškić skine oznaka tajnosti. Dogovor je pao u četvrtak, na jutarnjem sastanku u Banskim dvorima nakon kojeg će zahtjev za skidanjem oznake tajnosti biti upućen Haaškom sudu. Time bi svjedočenje zbog kojeg je Haag podigao optužnice protiv petero novinara, a prije nekoliko dana policija upala u Hvidru plijeneći materijal od Domagoja Margetića, konačno i službeno trebalo biti dostupno javnosti.

Iskaz u novinama, središnjici HDZ-a...

Podatak o Mesiću kao zaštićenom svjedoku prvi put je u hrvatskim medijima objavljen 1998. godine, po izravnom nalogu predsjednika Franje Tuđmana. Dvije godine poslije svjedočenje je u 26 nastavaka objavila Slobodna Dalmacija, unatoč pismenoj zabrani Haaškog suda. Prije godinu-dvije svjedočenje je publicirano u opskurnim listovima poput Hrvatskog slova i Hrvatskog lista.

U međuvremenu transkript se dijelio u središnjici HDZ-a tijekom predsjedničke kampanje Jadranke Kosor, a čelništvo stranke govorilo je da ne zna kako se tamo našao. Ako Haag pristane na prijedlog samog Mesića da se skine oznaka tajnosti, stenogram bi mogao biti objavljen u svim novinama. Možda i na radiopostajama, ako im Margetić ustupi svoju audiosnimku.

Mikuličić: Haag bi trebao pristati

Poznati haaški odvjetnik Goran Mikuličić kaže da ne vidi razlog zbog kojeg Haag ne bi pristao na prijedlog Mesića i Sanadera.

- To je apsolutno realno. Sud odluku o stavljanju oznake tajnosti ne donosi po službenoj dužnosti, nego na prijedlog i pristanak svjedoka. Ako svjedok sam zatraži skidanje te oznake, onda nema prepreke da se to ne učini - objasnio je Mikuličić, dodavši kako bi takva odluka mogla imati i posljedice na optužnice protiv hrvatskih novinara koji su to svjedočenje objavili.

- Optužnice bi, doduše, ostale jer se skidanjem oznake tajnosti ne umanjuje odgovornost za nepoštivanje suda. No takva odluka sigurno bi se reflektirala na sam proces, jer bi nestao razlog da se sakrije identitet svjedoka - zaključio je odvjetnik Mikuličić.

Tomislav KLAUŠKI