Slobodna Dalmacija: 13. 01. 2006.

PRAVOSUDNI ŠOK - TUŽITELJSTVO BiH UPUTILO ZAHTJEV DRŽAVNOM SUDU BiH

Jelavićevu žalbu treba baciti u koš

KRŠENJE PRAVA Jelavićev odvjetnik Dragan Barbarić smatra da se ovakvim zahtjevom izravno krši Kovencija o ljudskim pravima, što nije prvi put, kada su u pitanju pojedini sudski procesi u BiH

Tužiteljstvo BiH uputilo je Državnom sudu BiH prijedlog da odbaci, odnosno da uopće ne razmatra žalbu bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, kojeg je ovaj sud osudio na desetogodišnju kaznu.

Podsjećanja radi, Jelavićev odvjetnik Dragan Barbarić je sredinom prosinca prošle godine na više od stotinu stranica podnio žalbu za ukidanje presude. Dakako, sadržaj žalbe prema nekim informacijama nikako nije odgovarao sudskom vijeću u kojem već odavno nema sutkinje Temin, koja se nakon presude vratila u SAD.

U dopisu koji je umjesto također sad već bivšeg glavnog tužitelja Kanađanina Johna Mc Naira uputio njegov kolega Drew Engel, navodi se da zakon o krivičnom postupku u ovom predmetu ne predviđa žalbu jer je Jelavić napustio nadležnost Suda BiH.

Od suda je također zatraženo da donese odluku po kojoj je svaka žalba neosnovana dok Jelavić ne bude dostupan.

Premda je iz navoda presude koja je izrečena Anti Jelaviću potpuno jasno o kakvom je procesu riječ, jer navodi poput onih kako nema dokaza, ali ima indicija, te ga se na temelju sumnji osuđuje na deset godina, previše je i za pravosuđe države kolonijalnog ustroja kakva je trenutno BiH.

Jelavićev odvjetnik Dragan Barbarić smatra da se ovakvim zahtjevom izravno krši Kovencija o ljudskim pravima, što nije prvi put, kada su u pitanju pojedini sudski procesi.

— Obrana je temeljno ljudsko pravo svakog čovjeka.

S druge strane, na presudu se nije žalio Ante Jelavić, već ja. Tužitelj Engel je u dopisu koji je i meni dostavljen potpuno pobrkao raspravni dio postupka od žalbenog. Naime, raspravni postupak ne može se voditi ako neka od strana u postupku nedostaje. A u žalbenom postupku, u zakonu je precizirano kako jedna od strana može biti odsutna, pa čak i okrivljeni — kazao nam je Dragan Barbarić.

Prema njegovim riječima dopis tužiteljstva je samo priprema terena za onemogućavanje žalbe.

Za Barbarića je neshvatljivo pravno da se tužitelj u svom dopisu pozvao na slučaj Asima Fazlića, bivšeg direktora Interpola koji je nakon dugotrajnog procesa oslobođen, a čiji predmet nema nikakve veze niti dodirnih točaka s Jelavićevim.

— Ne mogu vjerovati da se Engel u svom dopisu poziva na slučaj Fazlić.

Ovakav način komuniciranja i traženja od Suda BiH da ne razmatra žalbu zorno govori na kakvim nogama je bila njihova optužnica. Tužitelj je morao poslati poziv na kućnu adresu, pa čak i u Zagreb, a to nisu učinili — kazao je Barbarić.

Zlatko TULIĆ