Glas Istre: 14. 01. 2006.

POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA ISPITAT ĆE AFERU »KAMEN INGRAD«

Kapraljević: Savez HSP-a i HDZ-a isklesan u kamenu

Ako se nekome opraštaju dugovi, to nije zaštita radnih mjesta, već pogodovanje određenim strukturama, tvrdi HNS-ovac Antun Kapraljević • Maček: Vlada se osigurala i dugovi Kamen Ingrada će se naplatiti

ZAGREB - HNS smatra da bi Povjerenstvo za sukob interesa trebalo ispitati aferu »Kamen Ingrad« jer su tri glavna aktera, Ivo Sanader, Anto Đapić i Vlado Zec, državni dužnosnici. Antun Kapraljević tvrdi da je Vlada otpisala dio dugova kontroverznom slavonskom tajkunu, a ostatak mu omogućila da otplati u četiri rate, što Zec nije učinio. Đapića pak saborski zastupnik narodnjaka tereti zato što je intervenirao kod Sanadera da ponovno otvori kamenolom Kamen Ingrada koji je pola godine bio zatvoren i zbog priznanja predsjednika HSP-a da je »politički dužnik Vlade Zeca«.

- Ta je Đapićeva intervencija bila podloga za savez HSP-a i HDZ-a isklesan u kamenu, a na račun poreznih obveznika. Sanader ne bi smio svojoj premijerskoj pretpostaviti dužnost predsjednika HDZ-a, rekao je Kapraljević na konferenciji za novinare. Podsjetio je na odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, prema kojima državni dužnosnici svoju dužnost ne mogu koristiti za svoj ili probitak s njima povezane osobe, kao i da ne mogu tražiti, prihvatiti ili primiti vrijednost ili uslugu.

Zato će, ako povjerenstvo samo na dnevni red ne stavi Kamen Ingrad, Kapraljević podnijeti tom tijelu prijave protiv Sanadera, Đapića i Zeca.

- Ne mogu se prihvatiti tvrdnje da su Kamen Ingradu dugovi otpisani da bi se očuvala radna mjesta u tom poduzeću. Ako se nekome opraštaju dugovi, to nije zaštita radnih mjesta, već pogodovanje određenim strukturama, zaključio je Kapraljević.

Međutim, glasnogovornik Vlade Ratko Maček promptno je demantirao njegove navode tvrdeći da se Vlada prema Kamen Ingradu ponašala kao prema svim drugim koncesionarima u Hrvatskoj koji eksploatiraju neke mineralne sirovine, a nisu izvršili svoje financijske obveze prema državi.

- Naravno da premijer ni bilo tko drugi iz Vlade nije u sukobu interesa. Ne postoji slučaj »Vlado Zec«. Tijekom mandata prošle Vlade državni su inspektori utvrdili da je 200 koncesionara ilegalno iskorištavalo kamenolome, izvore vode i druge minerale, ali tada nije ništa poduzeto. Naša je Vlada svima njima, pa tako i Kamen Ingradu, naredila da u godinu dana ishode lokacijsku dozvolu i dugove državi isplate u ratama, upozorio je Maček.

Dodao je da je Zečev dug iznosio 60 milijuna kuna bruto, ali je nakon što su uračunati troškovi eksploatacije smanjen na 34 milijuna kuna. »Vlada se osigurala i svi će se ti dugovi naplatiti kako je zakonom propisano«, uvjeren je Maček.

Predsjednik Povjerenstva za sukob interesa Josip Leko najavio je da će ono razmotriti tu aferu jer je »medijski i za građane zanimljiva«. Podsjetio je da je povjerenstvo već ranije utvrdilo da su Zec i župan Ante Bagarić bili u sukobu interesa zbog jedne novčane transakcije na relaciji Požeška županija - Kamen Ingrad.

D. CIGLENEČKI