Večernji list: 14. 01. 2006.

POŽEŠKI SLUČAJ HNS traži da Kamen Ingrad obradi i Povjerenstvo za sukob interesa

Pod istragom veze Zeca sa Đapićem i Sanaderom

Autor: DEANA KNEŽEVIĆ

Oporbeni HNS neće pustiti iz ruku slučaj Kamen Ingrad nego inzistira na tome da aferu obradi saborsko Povjerenstvo za sukob interesa. Glavnim sudionicima te afere haenesovci smatraju premijera Ivu Sanadera, prvog haespeovca Antu Đapića i Vladu Zeca, prvog čovjeka Kamen Ingrada koji je kao haespeovac postao požeško-slavonski dožupan.

Zbog koalicije

Uvjeren sam da su dugovi Kamen Ingradu otpisani kako bi se očuvala koalicija HSP-a i HDZ-a na lokalnoj razini rekao je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji Kluba zastupnika HNS-a Antun Kapraljević. Pozvao se pritom i na neke Đapićeve izjave iz medija po kojima je on "politički dužnik Zeca".

Nikad nisam bio u sukobu interesa, a svoje zauzimanje za Kamen Ingrad i pomoć toj tvrtki nikad nisam krio. O tome sam otvoreno govorio sada, a i prije godinu i pol, nastojeći da se tvrtki pomogne kako bi se sačuvala radna mjesta. Ali nisam ni u kakvu poslovnom odnosu s Kamen Ingradom odgovorio je jučer prvi haespeovac i osječki gradonačelnik Anto Đapić.

Mi nismo u Vladi, a da bismo mogli pogodovati bilo kojoj tvrtki dodao je Đapić, uvjeren kako je posrijedi politička utakmica u kojoj HSP postaje metom kampanje.

Predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Josip Leko jučer je najavio da će Povjerenstvo razmotriti slučaj Kamen Ingrada. Ali, napomenuo je, odluku o tome hoće li biti pokrenut postupak utvrđivanja sukoba interesa i hoće li se ispitati umješanost državnih dužnosnika u smislu sukoba interesa donosi Povjerenstvo na sjednici.

Sve da je i istina

Na optužbe iz Banskih dvora da je za slučaj Kamen Ingrada kriva bivša Vlada, Leko je odgovorio: Sve da su te tvrdnje i istinite, Vlada je bila obvezna zaštititi javni interes. Dodao je također da je riječ o "tipičnu ponašanju ove Vlade kojoj je za sve u čemu je se uhvati s prstima u pekmezu kriv netko drugi".

Maček: Nema sukoba interesa

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček tvrdi da u Vladinoj odluci o Kamen Ingradu nije bilo nikakva sukoba interesa. Navodi nekoliko argumenata. Prvo, Kamen Ingrad samo je jedan od 200 koncesionara u kojih se ustanovilo da su ilegalno vadili mineralne sirovine i svima je pod istim uvjetima naloženo da u roku od godine dana ishode lokacijsku dozvolu i plate dug državi. Drugo, dug Kamen Ingradu nije proizvoljno prepolovljen, nego se do obveze od 34 milijuna kuna došlo kad se od bruto- iznosa od oko 60 milijuna odbiju troškovi eksploatacije. I treće, riječ je o dugu nastalom od 2000. do 2003.