Večernji list: 14. 01. 2006.

SDP U subotu na Glavnom odboru očekuju se oštre packe Račana zagrebačkom gradonačelniku:

Bandićevo koketiranje sa Sanaderom mora prestati

Autor: Jasmina Popović

SDP bi želio da parlamentarni izbori budu ove godine, ali na to ne može utjecati dok HDZ ima dovoljno ruku u Saboru. SDP bi također da se lokalni izbori ponove svuda gdje je sramotnom trgovinom i kupovanjem vijećnika izigrana izborna volja građana, ali za to treba još ponešto osim puke trgovine, pa ni o tome ne odlučuje sam. Jedino o čemu u ovom trenutku, koji u SDP-u ocjenjuju politički zabrinjavajućim zbog ponašanja HDZ-a, mogu odlučivati jest vlastita stranka, stanje u njoj i upravo time trebao bi se pozabaviti Glavni odbor SDP-a na prvoj ovogodišnjoj sjednici sazvanoj za subotu.

Nečasne namjere

Nema razloga da se jasno ne govori o stanju u stranci, a zbivanja na lokalnoj razini pokazala su da i u SDP-u ima onih koji su upali s nečasnim namjerama i iskoristili svoje mjesto na listi da bi trgovali za vlastite potrebe. To i te kako utječe na motivaciju birača pa SDP mora proanalizirati način na koji regrutira svoje članove i ljude na listama, ali isto tako baza mora znati što vrh stranke od nje očekuje i koliko je spreman založiti se za zaustavaljnje destruiranja ugleda političara, jer to uvijek završi izbornom apstinencijom kaže jedan esdepeovac.

Iako postoji mišljenje da se vrh stranke, dakle najuži dio, od predsjednika Račana preko zamjenice i potpredsjednica, nerado i rijetko upućuje u bazu, čini se da je odlučeno da je sada trenutak za temeljitu turneju po Hrvatskoj.

Idila za javnost

To bi, smatraju, pojačalo budnost lokalnih podružnica, često uspavanih činjenicom da su lokalni izbori završeni i da do daljnjega ne treba ništa činiti prije nego što se zna datum sljedećih izbora. Posebno se napeto očekuje hoće li Račan ostvariti očekivanje stranke kad je o Milanu Bandiću riječ.

Račan je više puta dosad dao do znanja da nije zadovoljan Bandićevim angažmanom na strani SDP-a, a sada je spreman od Bandića tražiti da se odrekne laviranja između Sanadera i SDP-a i podmetne leđa za izbore bez ikakvih izvlačenja na preopterećenost gradskim poslovima. Zagreb je prevelik i prevažan za SDP da bi se prepustilo Bandićevoj procjeni koliko se treba angažirati. Koketiranje s HDZ-om treba prestati, a gradonačelnik Zagreba morat će jasno i u svakoj prilica dati do znanja da je esdepeovac i da radi za SDP kaže Večernjakov izvor. Bandić je pak sa svoje strane redovito pazio da se u javnosti nikad predugo ne održi priča o njegovim zategnutim odnosima s predsjednikom Račanom te se pretpostavlja da će i ovaj put pristati na sve što Račan uime stranke bude od njega zatražio.

Friščić: Ne bih pristao na na diobu župana sa SDP-om

Za prvog susreta nakon izbora predsjednik HSS-a Josip Friščić je zagorskim haesesovcima poručio kako stranku neće voditi iz zagrebačke Zvonimirove ulice, već na terenu. Specifičnost u Krapinsko-zagorskoj županiji, u kojoj je koalicijskim sporazumom dogovoreno da će dvije godine županica biti Vlasta Hubicki iz HSS-a, a dvije Sonja Borovčak iz SDP-a Friščić je nazvao kompromisnim rješenjem što će prouzročiti umanjivanje efikasnosti i opterećivanje funkcioniranja vlasti. Da je nakon lokalnih izbora bio na čelu HSS-a, kazao je, snažnije bi podupro V. Hubicki i na takav sporazum ne bi pristao. Koalicijskim će partnerima u ovoj županiji HSS ukazivati na to da takav sporazum za građane nije dobar, a ako oni ne pristanu da se kontinuitet županice Vlaste Hubicki nastavi, HSS će sporazum poštivati. (S. V.)