Večernji list: 14. 01. 2006.

Prvi hrvatski cyber policajac Ognjen Haramina skinuo Margetićev web s interneta

Haag će rušenje weba zatražiti i od Amerike

Autor: Marina Borovac

Internetska stranica domagojmargetic.com ukinuta je u četvrtak nakon što je istražna sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda dala nalog policiji da poduzme sve radnje kako bi se spriječio pristup stranici i audiosnimkama s tajnim iskazom predsjednika Stjepana Mesića. Ognjen Haramina, voditelj Odsjeka za kompjutorski kriminal i zaštitu autorskog prava u Ministarstvu unutarnjih poslova, ujedno prvi hrvatski cyber policajac, objasnio nam je kako je u vrlo kratkom roku s internetskog prostora nestala spomenuta web stranica.

Provjerili smo

Bili smo obaviješteni da se taj sadržaj nalazi na internetu. Provjerili smo, utvrdili da je uistinu tako, a zatim sam brzo, jer smo imali web adresu, našao na koga je stranica registrirana. Taj dio provjere obavio sam ja, a koliko mi je točno vremena trebalo, ne znam. Mogu samo reći da je to bilo brzo jer je posrijedi bila jednostavna provjera. Sve ostalo obavili su kolege. Od suda je zatražen nalog i on je uručen osobi koja je pri registraciji stranice navedena kao osoba za kontakt. Nakon toga sadržaj je maknut s interneta. Sama stranica inače može biti registrirana na tvrtku, a tada se navodi ime osobe za kontakt, ili na fizičku osobu objašnjava Haramina. Stranica domagojmargetic.com bila je, doznajemo, registrirana na jednu tvrtku, no u MUP-u ne žele otkriti koju. Domagoj Margetić najavio je da će stranicu istog sadržaja postaviti preko servera u Americi.

Prijašnje akcije

Što će se tada dogoditi, pitali smo Haraminu, odnosno, tko će biti zadužen za njezino uklanjanje s obzirom na to da s predsjednikova svjedočenja još nije skinuta oznaka tajnosti. Pretpostavljam da će Haaški sud, kad se ustanovi gdje se nalazi server s takvim sadržajem, izdati nalog osobi ili tvrtki na koju je stranica registrirana da ukloni sadržaj kaže Haramina.

No, bez obzira na to što je Margetićeva stranica službeno skinuta s interneta, hrvatska policija i dalje nadzire je li se pojavila na nekom drugom serveru. Naravno da postoji vremenski otklon od samoga postavljanja neke stranice pa do mogućnosti da se ona pojavi pretragom na nekom internetskom pretraživaču kaže Haramina. O prijašnjim akcijama vezanim uz kriminal na internetu Haramina nije htio govoriti. No, valja napomenuti da je upravo on raskrinkao prvi hrvatski pedofilski lanac, radio je na slučaju upada zadarskog hakera u Pentagon... A prije sedam godina sudjelovao je, s FBI-jem, i u prvoj on-line policijskoj istrazi kompjutorskog kriminala o zloporabi kreditnih kartica. Na upit je li bio zadužen i za blokiranje stranice crnalegija.com, na kojoj su se svojedobno pojavile prijetnje Šimi Lučinu, kaže da se ne sjeća.