Glas Istre: 14. 01. 2006.

TELEVIZIJA SLAVONIJE I BARANJE ODBILA POLICIJI DATI SNIMAK EMISIJE

Sudskim nalogom do snimka Đapićevog imenovanja svjedoka

ZAGREB - Televizija Slavonije i Baranje odbila je policiji dati snimak emisije u kojoj je gradonačelnik Osijeka Anto Đapić navodno imenovao svjedoke u postupcima protiv ratnih zločina, pa je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo Županijskom sudu prijedlog za privremeno oduzimanje tog snimka.

U povodu istupa Ante Đapića u emisiji »Tema dana« Televizije Slavonije i Baranje 25. studenog 2005. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku zatražilo je, naime, od PU osječko-baranjske kriminalističku obradu i pribavljanje snimka emisije kako bi se utvrdila Đapićeva moguća kaznena odgovornost. Međutim, rukovodstvo te televizija je odbilo dati snimak policiji, navodeći da će ga dati Državnom odvjetništvu, objavljeno je na web stranici Državnog odvjetništva.

Osječko je Općinsko državno odvjetništvo u više navrata tražilo snimak navedene emisije, no kako ga nije dobilo, prekjučer je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku podnesen prijedlog za izdavanje sudskog naloga za poduzimanje istražne radnje - privremenog oduzimanja predmeta, odnosno snimka.

Državnoodvjetnička odluka, navodi se, bit će donesena nakon dovršetka kriminalističke obrade i pribavljanja autentičnog snimka emisije »Tema dana«. U toj je emisiji, navodno, gradonačelnik Anto Đapić javno imenovao svjedoke u kaznenom postupku zbog kažnjivih djela ratnih zločina koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku. (Hina)

Glas Slavonije: 14. 01. 2006.

ZBOG EMISIJE U KOJOJ GRADONAČELNIK ANTO ĐAPIĆ NAVODNO IMENUJE SVJEDOKE:

Odvjetništvo pokrenulo krim-obradu STV-a

OSIJEK - Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku zatražilo je jučer od PU osječko-baranjske provođenje kriminalističke obrade protiv Televizije Slavonije i Baranje (STV) zbog navodnog odbijanja STV-a da Odvjetništvu preda snimku “Teme dana” od 25. studenoga, u kojoj je osječki gradonačelnik Anto Đapić navodno imenovao svjedoke u postupcima protiv ratnih zločina koje se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

- Televizija Slavonije i Baranje odbila je dati snimku policiji navodeći da će je dati Državnom odvjetništvu... Kako ni nakon više zahtjeva Općinsko državno odvjetništvo nije dobilo traženu snimku emisije, 12. siječnja istražnom sucu Županijskog suda podnesen je prijedlog za izdavanje naloga za poduzimanje istražne radnje - privremenog oduzimanja predmeta iz čl. 218. Zakona o kaznenom postupku - stoji na web-stranicama Odvjetništva, a informaciju nam je potvrdio i Miroslav Dasović, osječki općinski državni odvjetnik.

Damir Junušić, direktor STV-a, trenutno je na godišnjem odmoru te je jučer tijekom cijelog dana bio nedostupan. Neslužbeno doznajemo kako se nalazi u inozemstvu.

- Smatram da se nisam ni u čemu ogriješio o Zakon, a o moralnoj pravdi sigurno nisam. Moja je savjest čista. Uvijek stojim iza onoga što činim i govorim, a vrijeme će pokazati tko je u pravu. Inače, gledao sam taj prilog, napravljen je vrhunski profesionalno i u njemu ništa nije sporno. Ne znam je li STV dao snimku ili ne, no ja sam spreman odgovoriti na svaki poziv Državnog odvjetništva. Mogu samo poručiti neka mediji rade svoj posao, Državno odvjetništvo svoj, a ja ću, kao političar i gradonačelnik raditi ono što su moje dužnosti - kazao nam je jučer gradonačelnik Anto Đapić. Inače, djelatnici policije već su se jučer pojavili na STV-u.(M.Mi.)