Večernji list: 14. 01. 2006.

Hrvatski predsjednik će i službeno zatražiti skidanje tajnosti s njegovog iskaza

Mesić piše Haagu idući tjedan

Predsjednik Mesić idućeg tjedna poslat će prijedlog Haaškom sudu da s njegova iskaza na suđenju Blaškiću skine oznaku tajnosti. To znači da će se Mesić kao svjedok obratiti sudskom vijeću izravno, a potom će vijeće odlučiti pristaje li udovoljiti njegovoj molbi ili ne. Sve do tada svjedočenje je zaštićeno.

Pristane li sudsko vijeće na skidanje oznake tajnosti, neće biti zapreka da se svjedočenje, koje je trajalo 15 sati i od kojeg je dio javnosti do sada vidio samo skraćene pa time i cenzurirane i prilagođene dijelove, vidi u cijelosti. Margetić je na svojim stranicama objavio ukupno šezdesetak stranica, što je manji dio materijala, a tako je bilo i s transkriptima koji su bili dijeljeni ispred središnjice HDZ-a u vrijeme predizborne kampanje.

Mesić, podsjećamo, nikada nije uskraćivao komentiranje o svom svjedočenju kad je postalo jasno da je riječ o njemu. Uvijek je tvrdio da ničim nije naštetio optuženom Blaškiću i da je njegova građanska dužnost bila odazvati se sudu.

U obje predsjedničke kampanje upravo su transkripti s njegova svjedočenja bili jedno od oružja protiv njega, no i odvjetnici koji su vidjeli cijelo svjedočenje i sam Mesić neprestano tvrde da u njemu ne postoji ništa što bi predsjednika moglo kompromitirati i što odskače od njegovih prosudbi i stavova što ih cijelo vrijeme iznosi javno. (J. P., S. P.)