Jutarnji list: 14. 01. 2006.

Poduzetnici iz Vinkovaca: Pandžina tvrtka prevarila nas je za 1,3 milijuna kuna

Pišu: Tomislav Jurilj, Dušan Miljuš

VINKOVCI, ZAGREB - Velika medijska pozornost koju je ovih dana na sebe privukao Ivan Pandža, čelnik zagrebačke podružnice Hvidre, nagnala je na reakciju skupinu građevinskih poduzetnika iz Vinkovaca i Zagreba koji tvrde da ih je prevario za oko 1,3 milijuna kuna.

Premda je već dugo godina na čelu zagrebačke Hvidre, Pandža je široj javnosti postao poznat nakon što su policajci prije pet dana upali u prostorije Hvidre da bi uhitili Domagoja Margetića. Nakon što ih je Pandža odbio pustiti u prostorije udruge, policajci su Pandžu, 80-postotnog ratnog invalida, silom odvukli u postaju. Pandža je tom prigodom zadobio lakše ozljede.

Proglasio stečaj

- Našim obrtima Pandžina tvrtka Vratna Gora ostala je dužna 1,3 milijuna kuna za radove koje smo izveli kao njegovi kooperanti još 1998. na sanaciji i adaptaciji kotlovnice Opće bolnice u Vinkovcima koje je on od resornog ministarstva uredno naplatio. Imamo pravomoćne presude Trgovačkog suda u Zagrebu iz 2003. i 2004., prema kojima nam je dužan isplatiti novac, ali je u međuvremenu proglasio stečaj i nikom ništa - tvrdi Ivica Zulumović, vlasnik Građevinskog poduzeća Zuki, oštećenog za 517.000 kuna.

Uz njegov Zuki d.o.o., na 13,9 milijuna kuna vrijednom poslu adaptacije bolničke kotlovnice za obavljene radove nisu isplaćeni ni vinkovački Boneb u iznosu od 54.000 kuna, Elektro-Gavrić iz Klinča Sela u iznosu od 317.000 kuna te Metalprodukt iz Vinkovaca koji je oštećen za 374.000 kuna.

- Najveća sramota je to što je Pandža taj posao dobio kao povlašten na natječaju jer se prijavio kao član Hvidre. Riječ je o još jednom slučaju da tako velik posao obnove dobije tzv. faks firma koja nema zaposlenih, nego sve radove prebaci na kooperante, koje onda još i ne plati. Ne možete ni zamisliti što za jedan mali bravarski obrt sa šest zaposlenih znači gubitak više od 300.000 kuna. Još kad sam čuo da je kupio nekakvu ergelu konja u Lici, mrak mi je pao na oči - rekao je ogorčeni Vide Raguž, vlasnik Metalprodukta.

- Meni je u zamjenu za dio duga nudio konja navodno vrijednog 250.000 kuna, pa gdje to ima. Kad sam shvatio da mi nikad neće platiti, prije nekoliko godina najavio sam da ću lijepo doći s bagerima pred bolnicu i srušiti ono što sam sagradio, pa je kotlovnicu nekoliko dana čuvala i policija. Poslije sam dobio dokumente iz kojih je vidljivo da je resorno ministarstvo Pandžu uredno isplatilo te da je dobio najmanje deset milijuna kuna, od čega mi nismo vidjeli ništa - dodao je Ivica Zulumović.

Jure Gavrić jedan je od četvorice kooperanata koji već godinama potražuje novac od Pandžine tvrtke Vratna Gora. Tvrdi da je Trgovački sud u Zagrebu odobrio njegovom Elektro Gavriću ovrhu nad Vratnom Gorom. Glavnica potraživanja je 317.739,73 kune, a dodijeljene su mu još 11.893 kune sudskih troškova i određeno je da Pandžina tvrtka mora platiti zakonske zatezne kamate od dospijeća potraživanja 23. ožujka i 5. svibnja 1999. do plaćanja po sudskoj odluci.

Ponudio konja za dug

- Pokušao sam stupiti u kontakt s ministricom Kosor da bih joj rekao tko je čovjek iza kojeg stoji. Iako je Pandžinoj tvrtki Ministarstvo platilo radove, on kooperantima nije. Posjedujem ugovore, radove sam uredno obavio, a do danas mi nije plaćeno - ispričao je jučer Jure Gavrić.

- U ugovoru je bilo navedeno da će se plaćanje obaviti pet dana nakon što mi nadzorni inženjer ovjeri i potpiše za obavljene radove. Nakon prvih obavljenih radova to mi nije platio dva mjeseca, a ja sam ipak nastavio s radom, nakon dovršetka te faze dostavio sam mu račun za te radove, ali ni to mi nije plaćeno. No, kad i nakon još mjesec dana radova nisam dobio plaćen prethodno obavljeni posao, nisam mu htio ispostaviti račun za tu, treću fazu radova kako ga ne bi iskoristio za naplatu svojoj tvrtki - kaže Gavrić.

Pandža: Država mi je ostala dužna, nemam ni za kruh

Ivan Pandža priznaje da njegova tvrtka Vratna Gora duguje novac kooperantima za posao na vinkovačkoj bolnici. Međutim, tvrdi da je sve radio pošteno.

- Vode se sudski sporovi oko toga. Meni je za posao u Vinkovcima država ostala dužna i ja nisam mogao platiti kooperantima. Zbog toga je moja tvrtka već šest godina u blokadi - objašnjava Pandža. Podsjeća da je riječ o poslu prije 2000. godine kada, kako kaže, nitko nikome nije plaćao.

- Vodim spor protiv Ministarstva zdravstva koje mi nije platilo, a kooperanti vode spor protiv mene - naglašava Pandža, koji odlučno opovrgava da je naplatio novac od države, ali da nije isplatio kooperante. - Pa ja nemam ni za kruh i moja tvrtka je već šest godina u blokadi, a nekada sam bio uspješan obrtnik. Lako se može dokazati da sam sve radio pošteno - odgovara Pandža. (S. Barilar)