Večernji list: 16. 01. 2006.

Embargo HDZ-u BiH do ostavke Čovića

MOSTAR - Tajnik Europske pučke stranke Kostas Sasmatzeglou najavio je kako će embargo nedavno nametnut HDZ-u BiH trajati sve dok predsjednik te stranke Dragan Čović ne podnese ostavku i zakaže održavanje novog izbornog sabora stranke.

Sasmatzeglou je to izjavio mostarskom Dnevnom listu od ponedjeljka objašnjavajući nedavnu odluku Europske pučke stranke o zamrzavanju statusa promatrača HDZ-u BiH u toj stranačkoj grupaciji desnog centra, trenutačno najsnažnijoj u Europskom parlamentu.

Ta odluka Europske pučke stranke izazvala je proturječne reakcije u HDZ-u BiH. Čovićeve pristaše su izjavljivale kako Europska pučka stranka ukidanje svoje odluke o zamrzavanju statusa promatrača HDZ-u BiH nije uvjetovala Čovićevom ostavkom, dok su Čovićevi oponenti, okupljeni oko protukandidata za predsjednika HDZ BiH Bože Ljubića, tvrdili suprotno.

Sasmatzoglou je također rekao da bi Europska pučka stranka mogla ukinuti svoj embargo HDZ-u BiH ako državni Sud BiH oslobodi Čovića optužbi koje mu se trenutačno stavljaju na teret.

Pred državnim sudom BiH u tijeku je sudski proces poznat u javnosti kao suđenje Čoviću i Lijanovićima, a u kojem se Čovića tereti da je zloupotrebljavao položaj i omogućavao mesnoj industriji "Lijanovići" iz Širokog Brijega utaju carina na uvoz mesa u BiH.

(Hina)