Večernji list: 15. 01. 2006.

SDP Sa sjednice Glavnog odbora upućen ultimatum Vladi zbog nerješavanja krize u lokalnim vijećima

Račan: Silazimo s vlasti i u Gorici ako se ne raspišu izbori

Autor: Jasmina Popović

Ako HDZ, odnosno vlast, bolje rečeno institucije poput Središnjeg ureda za državnu upravu koje trebaju odraditi posao kojim bi se pravedno riješila situacija u svim lokalnim jedinicama u kojima je zbog kupovanja vijećnika došlo do krize vlasti ne poduzmu odgovarajuće poteze, SDP će odstupiti s vlasti u Velikoj Gorici najavio je jučer Ivica Račan, predsjednik SDP-a, na konferenciji za novinare održanoj u predahu sjednice Glavnog odbora.

Žestoka rasprava

Dobra i žestoka rasprava u kojoj je sudjelovalo petnaestak sudionika pokazala je da SDP ozbiljno želi poboljšati stanje u stranci, ali i pokazati da sve stranke nisu iste.

Ako do kraja siječnja, nakon naše ponovne interpelacije u Saboru oko situacije na lokalnoj razini, ne bude sve riješeno, SDP će pokazati da ne želi vlast po svaku cijenu i da je spreman zbog načela i izgubiti je, jer upravo principijelnost doprinosi jačanju stranke rekao je predsjednik Račan.

Ponovio je to i Tonino Picula, predsjednik Glavnog odbora i gradonačelnik Velike Gorice, od kojeg se očekuje da svojim potezom pruži primjer.

Prema nekim internim istraživanjima SDP-a, u Sisku, gdje je Davorko Vidović morao odstupiti zbog kupovine vijećnika, SDP ima 30 posto, a HDZ i HSP po 15, a u Velikoj Gorici SDP ima 26 posto, HSP 15, a HDZ18 posto. Zato je Picula rekao da su u Velikoj Gorici i SDP i njegov partner HSP spremni za nove izbore, jedino HDZ to ne želi.

Ne mogu se u ovom trenutku vezati uz točan datum, ali činjenica je da nam je rapoloženje građana u korist i loptica je sada na Vladi. Izbori su u svakom slučaju jedini način da se mandat ponovo vrati građanima i da oni kažu što misle i žele objašnjava Tonino Picula.

Inače, Glavni odbor SDP-a jučer je odlučio da se do kraja veljače u svim organizacijama rasprave teze o stanju u stranci i njezinu jačanju, kojih je autor Ivica Račan, a da se do početka ožujka rezimira cjelokupna situacija.

Račan testira rejting

Krećemo s anketom koju će dobiti svaki član SDP-a i koja će pokazati mišljenje o stranci, vodstvu, članstvu na svim razinama najavio je Račan.

Opsežna anketa ovih će dana biti upućena na adrese 25 tisuća članova SDP-a koji će prvi put na takav način biti u prilici da anonimno odgovore na pitanja i daju doprinos uočavanju slabosti i prijedloga za poboljšanje stanja u stranci.

Kada sve bude dovršeno, SDP će biti bogatiji za još jedan stranački dokument, koji će biti obvezujući i u kojem će se jasno vidjeti što i kako dalje, ali i s kojim profilom ljudi.

Đapić: Neka SDP radi što hoće

"Nisam čuo ništa o najavi gospodina Račana da će SDP sići s vlasti u Velikoj Gorici, pa ne mogu komentirati. Načelno, neka SDP radi što hoće, nas to ne zanima. Mi ćemo nastaviti potvrđivati odanost partnerstvu i suradnji kao što smo to i dosad radili, a ako oni žele prekinuti koaliciju, mi se nećemo buniti", komentirao je Račanovu izjavu predsjednik HSP-a Anto Đapić. (V. Mo.)