Jutarnji list: 16. 01. 2006.

HDZ: Poskupljenja su Đapićev socijalni udar

Piše: T. Levak

OSIJEK - Ogorčen zbog drastičnog povećanja cijena komunalnih usluga - od 1. siječnja u Osijeku je voda skuplja 22 posto, javni prijevoz 15, a odvoz smeća čak 30 posto - koje je nedavno izglasalo Gradsko poglavarstvo, Gradski odbor HDZ-a Osijek sutra na 11 osječkih lokacija pokreće potpisivanje peticije građana kojom će tražiti opoziv te odluke.

Već će danas tim povodom podijeliti 20 tisuća letaka kako bi građane pozvali na potpisivanje peticije.

- To je blagoslovio sam gradonačelnik Anto Đapić pa ih zato nazivamo Đapićevim poskupljenjima.

Osijek je postao najskuplji grad u državi, skuplji od Zagreba, Splita i Rijeke, pa čak i hrvatskih otoka! Sramotno visoka poskupljenja udar su na socijalno najugroženije kategorije građana Osijeka - istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dragan Kovačević, predsjednik GO HDZ-a i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

- Đapić do danas nije iznio nikakve argumente za poskupljenja pa zaključujemo da time prikriva nesposobnost i nestručnost direktora koje je po političkom ključu imenovao na čelo gradskih poduzeća. Uz to, očito se "na mala vrata" priprema privatizacija i tajkunizacija gradskih poduzeća. Prvo se žele "napumpati" cijene i osigurati im visok profit, a onda ih prodati preko noći! - naveo je predsjednik GO-a Kovačević, koji od gradske vlasti u ime HDZ-a traži da preispita poskupljenja i opozove svoju odluku.

Vjesnik: 16. 01. 2006.

Osječki HDZ protiv Đapićevih poskupljenja

OSIJEK – »Đapićeva poskupljenja komunalnih usluga učinila su Osijek najskupljim gradom za život u Hrvatskoj. Stoga od ponedjeljka krećemo sa žestokom kampanjom kojom ćemo zahtijevati opoziv ovakvih neopravdanih odluka nove gradske vlasti«, najavio je u nedjelju na konferenciji za novinare Dragan Kovačević, predsjednik osječke organizacije HDZ-a.

Od ponedjeljka će HDZ Osječanima dijeliti letke u kojima će ih upozoriti na drastična poskupljenja komunalnih usluga u gradu te prikazati komparaciju cijena vode, odvoza smeća i gradskog prijevoza u četiri najveća hrvatska grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Osim toga, od utorka će organizirati i cjelodnevno potpisivanje peticije sa zahtjevom za opoziv odluka o poskupljenju na Trgu Ante Starčevića i na Trgu Slobode te na još devet lokacija u svim gradskim četvrtima.

»Prema odluci Đapićeva gradskog poglavarstva, Osječani od početka ove godine plaćaju 22 posto skuplju vodu, 15 posto skuplji gradski prijevoz i 30 posto skuplji odvoz smeća«, upozorio je Kovačević i dodao da je »kubik« vode u Rijeci 6,92 kune, u Splitu 6,93 kune, u Zagrebu 7,19 kuna, a u Osijeku čak 10,44 kune. Cijena odvoza smeća u Rijeci i Zagrebu po četvornome metru stambenog prostora iznosi 0,26 kuna, u Splitu je lipu viša, dok je u Osijeku 0,31 kunu. Gradski prijevoz također je najskuplji u državi, pa tako osječki studenti mjesečnu kartu plaćaju 70 kuna, za razliku od zagrebačkih koji za isto moraju izdvojiti 42 kune.

»Za ova sramotno visoka poskupljenja gradonačelnik Đapić do danas nije dao nikakve argumente. Na naše je javne prozivke zbog poskupljenja, umjesto protuargumentima, odgovorio osobnim uvredama, samo da bi skrenuo pozornost javnosti s ovog problema«, naglasio je Kovačević. Prema njegovim riječima, ovim poskupljenjima Đapić »pokriva nesposobnost i nestručnost direktora koje je po političkom ključu imenovao na čelo gradskih poduzeća te na mala vrata priprema privatizaciju i tajkunizaciju ovih poduzeća«. Kovačević smatra da je novoj gradskoj vlasti cilj ovim poskupljenjima donijeti poduzećima visok profit ne bi li ih bolje prodali. »Bojimo se da bi se ta privatizacija mogla provesti po modelu Đapićeva magisterija. Dakle, plagijatom, da netko bez rada, truda, vizije i novca dođe do ovih poduzeća«, upozorio je Kovačević.

Maja Sajler