Večernji list: 16. 01. 2006.

POVRAT DUGA Velik broj umirovljenika s pravom na povrat duga od HZMO-a zatražio ponovne izračune

30 tisuća umirovljenika: Prevareni smo!

Autor: Nikola Sever Šeni

Od ukupno 426.000 umirovljenika s pravom na povrat duga, do 11. siječnja Zavodu za mirovinsko osiguranje javilo se njih 28.583 koji smatraju da su u izračunima zakinuti te su zatražili ponovni izračun.

Žalbe do 31. siječnja

Prema posljednjim statistikama, riječ je o 18.989 umirovljenika koji su izračun dobili, te o 9694 umirovljenika za koje izračun nije napravljen, odnosno sve su im stavke iznosile 0,00 kuna. Kako se i očekivalo, najviše je zahtjeva za izračun zagrebačkih umirovljenika, koji su predali čak 10.384 zahtjeva, slijedi Rijeka sa 3414 te Split sa 2958 zahtjeva. Najmanje, 172 zahtjeva, zaprimljeno je u područnoj službi HZMO-a u Požegi.

U Zavodu za mirovinsko osiguranje upozoravaju da nije riječ o konačnim brojkama jer rok za žalbe istječe 31. siječnja, a najveće se gužve očekuju u iduća dva tjedna.

U umirovljeničkim udrugama i stranci nisu iznenađeni velikim brojem zahtjeva.

Ivan Nahtigal iz Sindikata umirovljenika Hrvatske smatra da bi zahtjeva moglo biti nešto više od 40.000.

Zakinuto je oko 40.000 korisnika obiteljske mirovine, 3000 je onih s najvećim mirovinama, a nezadovoljnika ima i izvan ovih kategorija objašnjava Nahtigal.

Uglavnom se žale umirovljenici koji su pedantno spremali odreske od mirovina i kad su zbrojili iznose, došli do zaključka da su prema izračunima primili do 30 tisuća kuna više mirovina nego što im je isplaćeno.

S druge strane i dalje je mali interes nasljednika za povrat duga. Od oko 30.000 nasljednika prvog reda javio se samo 4961 ili oko 16 posto. Riječ je o nasljednicima čiji su roditelji i supruzi umrli nakon donošenja Zakona o povratu duga, a stekli su pravo na povrat. Najviše se nasljednika javilo u Zagrebu, oko 2100, dok se u Gospiću javilo samo njih pet.

To i ne iznenađuje jer za nasljednike nije definiran rok dokad se moraju javiti i zatražiti svoja prava.

Upitni nasljednici

Za korisnike je to dobro, međutim, neizvjesno je odakle će se namaknuti novac za povrat jer Vlada će u Fond uplatiti sredstva prema stanju od 31. siječnja.

To je veliki problem i trudimo se naći rješenje. Obavijestili smo i premijera Sanadera, ali bojim se da je zbog toga potrebno mijenjati zakon ustvrdio je predsjednik Stranke umirovljenika Vladimir Jordan.

Jordan: Vlada opstruira rad Fonda

Vlada opstruira rad Upravnog vijeća Umirovljeničkog fonda. Potpredsjednik Vlade Damir Polančec nije prisustvovao ni jednoj sjednici. Usto, Antu Samodola Vlada je zbog odlaska na drugu funkciju razriješila iz UO Fonda, ali nisu imenovali novog člana, kaže predsjednik HSU-a Vladimir Jordan i ističe kako posljednja sjednica UO nije održana jer se ni jedan od Vladinih članova nije pojavio.

Jordan se pribojava da bi se "ignorantsko ponašanje Vlade prema fondu" moglo nastaviti i dovesti u pitanje punjenje Fonda, za što Vlada ima rok do 31. siječnja.

I saborski zastupnici žale se na iznos povrata

U zagrebačkoj podružnici HZMO-a najviše se žale udovice koje su se odrekle svoje mirovine i prihvatile obiteljsku.

Takvih je slučajeva najviše, a ljudima moramo objasniti da neće dobiti novac. Bilo je čak i pokušaja fizičkih nasrtaja na zaposlenike rekla je Mira Antić, voditeljica službe.

O povratu duga raspituju se i budući nasljednici. Očekujem da će mi otac kroz dan-dva umrijeti, majka će naslijediti njegovu mirovinu, pa me zanima što učiniti rekao je anonimni sugovornik. Nakoliko metara iza njega u redu stajala je gospođa koja smatra da je svota duga koja treba pripasti njezinu suprugu smiješna.

Radio je 30 godina, mirovina mu je šest tisuća kuna, ne mogu vjerovati da su izračunali da mu je tek ovoliko dužna dodala je. Ovo nije usamljen slučaj, kažu u Zavodu. Bilo je slučajeva da su se i bivši saborski zastupnici žalili na svotu koja im po zakonu treba pripasti. Smatraju, kažu, da ih je država jednostavno prevarila. (S. K.)