Večernji list: 16. 01. 2006.

SDP Glavni odbor prihvatio prijedlog da državni čelnici budu na lokalnim sastancima

Račan Bandiću postavio tutore iz Glavnog odbora

Autor: Jasmina Popović

Tko zna kako će se osjećati Milan Bandić kad mu svi članovi Glavnog odbora stranke, koji žive u Zagrebu, počnu dolaziti na sjednice tijela gradske organizacije, a posebno ako se neki od njih uključe u raspravu i eventualno ne slože s njim.

Jaka ekipa

Jer, nakon što je na subotnjoj sjednici GO-a jednoglasno prihvaćen prijedlog Borisa Šprema da županijske, gradske i općinske organizacije budu obvezne na svoje sastanke pozivati sve članove Glavnog odbora koji žive na njihovu području, kod Bandića bi se mogla naći jaka ekipa esdepeovaca, koji su članovi GO-a, ali nisu članovi tijela gradske organizacije, među kojima ima i onih koji su vrlo kritični prema Bandićevu načinu vođenja stranke.

Namjera Borisa Šprema bila je da svojim zaključkom upotpuni Račanov program demokratizacije odnosa u stranci, koji se sastoji od 36 točaka, a s kojim će biti upoznate sve organizacije. Na taj bi se način idućih tjedana moglo vidjeti, među ostalim, smatra li i ostatak članstva da je autoritarni način vođenja neprihvatljiv za demokratske stranke, bez obzira na to je li riječ o Bandiću ili o nekim drugim esdepeovcima koji na sličan način vode svoje lokalne organizacije.

Tijekom vremena prikupilo se dosta pritužbi da se u nekim sredinama na sastanke mjesnih i lokalnih organizacija nikad ne pozivaju oni za koje se zna da nisu istomišljenici trenutnih vodstava na lokalnoj razini. U takvim se slučajevima organizacije pretvaraju u logistiku pojedinaca koji im služe za svoje ciljeve.

Bez kupovanja

Nije SDP-u problem Bandić, nego to što se u nekim organizacijama smatra normalnim odustajanje od demokratskog vođenja organizacije, a u drugima postoji eventualno predsjednik i još dva-tri člana koji donose zaključke na svoju ruku. To treba promijeniti, jer je i to uvjet da se u budućnosti ne događaju kupovanja i malverzacije, a ujedno popravi kronično loše stanje u nekim sredinama poput Slavonije ili Karlovca objašnjavaju u SDP-u.

Šprem je ponudom svog zaključka, za koji su i nakon polemičnih tonova u raspravi baš svi glasovali, očito dao rješenje koje se svidjelo članovima Glavnog odbora i najužem vodstvu stranke. Njih 63 ubuduće će, svojom prisutnošću na sastancima lokalnih organizacija, omogućiti da friziranja stanja na terenu bude manje. Za lokalne stranačke šerife, osobito ako i u anketi, koja će doći do 25 tisuća članova SDP-a, ne prođu najbolje, nastupaju, čini se, teška vremena.