Večernji list: 17. 01. 2006.

Đapić optužio nevladine udruge za političku i medijsku kampanju

OSIJEK - Gradonačelnik Osijeka Anto Đapić sinoć je u emisiji Televizije Slavonije i Baranje optužio nevladine udruge za ljudska prava da protiv pojedinaca vode medijsku i političku kampanju i krše njihova ljudska prava.

"Nevladine udruge za ljudska prava očito za nečije, ali i svoje osobne interese i probitke, uigrano provode medijsku i političku kampanju protiv pojedinaca koje izaberu u sklopu tog scenarija", rekao je Đapić u večerašnjoj emisiji "Tema dana".

"Nisu stali u obranu ljudskih prava Branimira Glavaša kojega se mjesecima medijski progoni i ugrozili su moja ljudska prava jer ja kao političar i gradonačelnik imam pravo jasno iznijeti svoje mišljenje", kazao je Đapić.

U večerašnjoj emisiji prikazan je prilog o konferenciji za novinare na kojoj je Đapić pročitao imena svjedoka vezano za zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991., emitiran u Temi dana 25. studenog, koji će Televizija Slavonije i Baranje sutra predati istražnom sucu kako bi procijenio radi li se o kaznenom djelu. Više nevladinih udruga tada je oštro reagiralo zbog iznošenja imena svjedoka.

"Objavom 19 imena svjedoka u navodnim zločinima počinjenim 1991. i 1992. godine nisam imao nikakav drugi cilj nego javno postaviti pitanje zašto među njima, ili kao okrivljenik, nije i Krunoslav Fehir, koji je javno na HTV-u izjavio da je osobno sudjelovao u likvidaciji Milutina Kutlića i Radoslava Ratkovića po nalogu Branimira Glavaša", rekao je Đapić.

"Šest mjeseci diskretno sam pratio najteže medijske napade na koalicijskog partnera Branimira Glavaša, hrvatskog generala, predsjednika Gradskog vijeća i saborskog zastupnika koji je osuđen bez suđenja, ali nisam mogao kao gradonačelnik odšutjeti kada se u očito u nedostatku dokaza dvije medijske kuće istoga dana objavile laži vezano za navodna ubojstva u Crvenoj vojarni", rekao je Đapić.

"Ono što sam rekao tada i sada ponavljam, nekome je očito u interesu da se od Osijeka pravi grad slučaj a to kao gradonačelnik ne mogu dozvoliti".

"Nikada neću dopustiti da se žrtva i agresor izjednačavaju i da se zaborave tisuće ubijenih civila u Osijeku a da se sva ratna strahota sada svede na istraživanje sudbine 30 tak ubijenih ili nestalih osoba srpske nacionalnosti, premda opet ponavljam svaki zločin treba biti sankcioniran", rekao je Đapić.

Nažalost, dodao je, bivši "krajinski ideolozi su i saborski zastupnici, pomoćnici ministra, državni tajnici i ostalo".

Odvjetnik Dražen Matijević, donedavni član Državnog sudbenog vijeća koji je također sudjelovao u emisiji, izjavio je kako gradonačelnik Đapić nije prekršio zakon jer nadležna pravosudna tijela nisu niti donijela rješenje da se radi o tajnim zaštićenim svjedocima.

Đapić je na kraju je rekao kako očito "izborna pobjeda Nezavisne liste Branimira Glavaša i HSP-a te uspješna koalicija te dvije opcije u Gradu i Županiji mnogima smeta" dodavši kako će na predstojećim parlamentarnim izborima HSP "sigurno sudjelovati u formiranju Vlade, kao i Nezavisna lista Branimira Glavaša".

(Hina)